A rekord hosszú kampány alatt bőven van időnk bemutatni, hogyan lesz a répából cukor. Egy korábbi Kapospontban már megismerhettek a folyamat egy részét. Most az ehhez szükséges legfontosabb kisegítő berendezéseket is megmutatjuk.

A préselt répaszeletből a világon itt egyedülálló módszerrel biogázt állítanak elő. A gáz itt érkezik be a kazánházba. A gyár jelenlegi fűtésének a felét ezzel biztosítják.

Az üzem csaknem teljes áramszükségletét ezek a turbinák állítják elő. Összesen 88 évesek, de idén fel lettek újítva. A cukorgyártás technológiája egyébként sem sokat változott a kezdetek óta.

- És ami nagy különbség még, hogy teljes folyamatirányítással van vezérelve, az embernek a szerepe megváltoztt. Addig amíg korábban effektíve munkát végzett, most nagyon sok esetben már csak felügyeletet kell biztosítani - mondta Szeles zoltán operatív igazgató.

Ez a gyár legnagyobb és talán a legfontosabb része. Itt történik a légtisztítás, a szűrés, és a bepárlás. Itt a főzőállomáson kristályosodik a cukor. Az édes cukor ilyenkor még úgynevezett szörppel együtt van. Itt választják szét ezeket. Majd a centrifugálás után kerül a silóba a kész cukor.  Az idei kampányban a répa 40%-át már feldolgozták.

- A répa minősége nagyon jó, sajnos a cukortartalma kisebb, viszont óriási a termés ezért valószínűleg nagyon hosszú kampányra számíthatunk - mondta Hájos László termelési vezérigazgató-helyettes.

Január közepéig is eltarthat. A tervezett cukormennyiségnél is 10%-kal többet, 120 ezer tonna gyártanak.

Címkék: Hájos László, Szeles Zoltán, magyar Cukor, cukorrépa, gazdaság, Kaposvár