Csődbe vihet több somogyi önkormányzatot a sportcsarnoka, tanuszodája. Az úgynevezett PPP-s konstrukcióban megyénkben 9 beruházás készült 2006-ban, az előző kormány idején. Ezek közül többnek a költségét nem tudja fizetni az önkormányzat. Szennának például 7 hónapos az elmaradása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felülvizsgálja ezeket.

A szennai kultúrházban tartották régen a testnevelés órákat. Egy nagy kályhával fűtöttek. Az ÁNTSZ szerint is alkalmatlan volt sportolás céljára.

- Fennállt a veszélye annak, hogy megszűnik a nyolcosztályos iskola, mert ott alapkövetelmény, hogy tornateremmel rendelkezzen - mondta Bendi Tiborné, a Szennai Fekete László Tagiskola vezetője.

Ezért pályáztak 2006-ban a tornacsarnok megvalósítására. Itt már kosármeccseket is vívtak, volt megyei rendezvény, pingpong-bajnokság is. Magánbefektető építette és működteti. Neki az állam is fizet a beruházásért és az üzemeltetésért 15 évig, és az önkormányzatok is fizetnek bérleti díjat. Szenna havi 2,2 millió forintot, ami nagyon megterheli a kasszájukat - mondja a jegyző.

- 2009. december 31-ig teljesen rendben voltunk a havi szolgáltatási díjfizetéssel, 2010-ben voltak fennakadásaink, öt hónapot tudtunk kifizetni, a fennmaradó hét hónapra megállapodtunk a magánbefektetővel, hogy ütemezett fizetési struktúrában tudjuk ezt törleszteni - tájékoztatott Horváth Lukics Tibor, Szenna jegyzője.

Somogyban 9 PPP-s sportlétesítmény van. Ezek közül szinte mindegyik működési gondokkal küzd. Ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálatot indított.

- Egyetlenegy esetben sem szeretnénk, hogy bezárjon a létesítmény, de van, ahol rendkívül kihasználatlan a csarnok. Továbbá van olyan önkormányzat, ahol már az iskolát is a bezárás fenyegeti a gyermeklétszám miatt, de a tornatermét tovább kellene még üzemeltetni - közölte Hegmanné Nemes Sára, PPP felügyeletért felelős államtitkár.

Hozzátette: minden esetben újratárgyalják a szerződéseket. Elképzelhető, hogy az állam kiszállna ezekből a beruházásokból, és az önkormányzatoknak adná üzemeltetésre a létesítményeket.

Címkék: Sportcsarnok, pályázat, gazdaság