Tüzelő- és fűtőberendezések üzembe helyezése előtt minden évben vizsgáltassa meg a készüléket szakemberrel!

Szilárd tüzelésű berendezéseknél időben észlelhető, hogy az égéstermék visszaáramlik, hiszen látható füsttel és csípős szaggal jár. A földgáz azonban nagyrészt metán, mely szén-dioxiddá és  vízgőzzé ég el. Ennek égésterméke tehát színtelen, szagtalan. Tökéletlen égés során szén-monoxid is keletkezik, mely erős vérméreg és levegőnél könnyebb, azzal elegyedve könnyen bekerül az emberi szervezetbe.

Végeztesse el a kémény felülvizsgálatát, tisztítását!

Alapesetben a füst gravitációs úton távozik lakótérből, amennyiben a kéményáramkör megfelelően ki van alakítva. A lakótérben lévő meleg levegő és a kültéri hideg levegő különbségéből adódva a hideg levegő „kihúzza” a meleg áramlatot, ill. a füstöt a zárt térből. Amennyiben a kéményben dugulás ill. eltömődés van, nem funkcionál a kéményhatás, és a füst visszaáramlik a lakásba. A tüzelő-fűtő berendezésnek azonban levegő-utánpótlásra is szüksége van, így ahol a kazánt elhelyezik, ott a megfelelő légutánpótlásról is gondoskodni kell. Az új műanyag nyílászárók légmentesen zárnak, így nem biztosított a megfelelő légcsere.


Fürdőszobában, hálószobában érdemes szén-monoxid érzékelőt elhelyezni. Ilyen szerkezet már 8000 Ft-ért is kapható, megéri áldozni rá. A készülék már minimális koncentráció esetén fény- és hangjeleket bocsát ki, mellyel időben kiszellőztethetjük a lakást. Azonban ez visszatérő veszély, így haladéktalanul szakembert kell hívni, aki megvizsgálja a lakás tüzelő- és fűtőberendezéseit. Mivel a szén-monoxid tulajdonságait tekintve színtelen, szagtalan, így észrevétlenül terjed a lakásban. Mire észbe kapunk, már cselekvőképtelenné válunk és akár álmunkban vagy a fürdőkádban relaxálva eshetünk a visszaáramló égéstermék áldozatává.

A hideg idő beköszöntével megtakarítási okokból sokan igyekeznek átmeneti jelleggel mobil fűtőtesteket alkalmazni. Ezek lehetnek elektromos árammal üzemelő olajradiátorok, hősugárzók, de vannak pl. propán-bután palackkal üzemelő Szieszta kályhák is. Utóbbi ha nem jól szellőző térben működik, nagyon veszélyes, hiszen nem vezeti el kémény az égésterméket.

Azonban minden fűtőberendezésre igaz, hogy azok közvetlen közelében ruhát ne szárítsanak, mivel bármilyen hihetetlen, de hőátadás több esetben okozott már tűzesetet. Ruhákat még a  cserépkályhára terítve sem szabad szárítani, nem beszélve az elektromos árammal működő radiátorokról!

Tárolási problémákkal legfőképp a padlástéren találkozunk. Ebben a térben a kémény legalább 1 méteres környezetében ne tároljanak éghető anyagot. A kandallók bekötésénél is elővigyázatosnak kell lenni. A válaszfalon átvezetett füstcsövet az átvezetés helyénél körültekintően hőszigetelni kell. A hőszigeteléshez szálas hőszigetelő anyagot - ásványgyapotot, kőzetgyapot - alkalmazzanak. A kandalló mögötti falrész nem éghető anyagú épületszerkezetből készüljön, vagy nem éghető anyagú burkolatot alkalmazzanak. A kandalló beépítését bízzák szakemberre.


Mivel nem mindenhol elérhető a vezetékes gázszolgáltatás, így sokan propán-bután palackkal kényszerülnek kályhát vagy épp gáztűzhelyet üzemeltetni.

Pébégáz palackról működő egyedi fűtőkészüléket talajszint alatti helyiségben nem szabad működtetni. A készüléket éghető berendezési tárgyaktól, anyagoktól olyan távolságban helyezzék el, hogy azokra gyújtási veszélyt ne jelentsen, és ne szárítsanak rajta ruhaneműt. Palackcsere alkalmával a nyomáscsökkentőben lévő tömítést cseréljék ki és a tömítettséget szappanos vízzel, vagy más  habosodó anyaggal ellenőrizzék. A tartalék pébégáz palackot pincében, padláson, folyosón,  lépcsőfordulóban, lépcsőházban, garázsban, hálóhelyiségben tárolni nem szabad. Panelszerkezetű épületben pébégáz palackot tárolni és használni TILOS, mivel egy esetleges robbanás az épület statikai állapotát tekintve beláthatatlan következményekkel jár.

Amennyiben a gáztüzelésű berendezés használata során gázszivárgást vagy gázszagot észlelnek, a gázt zárják el, a fűtőberendezést kapcsolják ki, azonnal áramtalanítsanak ilyen esetben -a hűtő bekapcsolása is robbanást okozhat - a bent tartózkodókat küldjék a szabadba, a helyiséget szellőztessék ki, értesítsék a tűzoltóságot és a gázszolgáltatót.

Forrás: siófoki tűzoltóság

Címkék: PB gáz, kémény, gazdaság