A legtöbb somogyi településnek nincs önálló polgármesteri hivatala. 87 százalékuk működik körjegyzőségben. Emiatt több tízezren kénytelenek ügyes-bajos dolgaik elintézéséért a szomszéd faluba vagy városba utazni. Ez derült ki a legfrissebb statisztikából. A szakemberek szerint ez azért van, mert Somogyban sok az apró falu.

körjegyzőség

Magyaregresen 650-en laknak, ezért a törvény szerint körjegyzőségben kell működniük. A polgármester azt mondja: szinte minden ügyet ő intéz. Egyebek között a postát is átveszi. A településen mindennap van ügyfélfogadás, de csak délelőtt. Ezért aki dolgozik, nem tudja elintézni az ügyeit.

- A városban dolgoznak, később érnek haza délután. És akkor át kell menni a körjegyzőségbe, vagy a falugondnoki szolgálattal átvisszük az ügyiratokat. Így oldjuk meg a problémát. Egyébként a képviselőtestület is elégedetlen - magyarázza Bók László, Magyaregres polgármestere.

Somogyaszalóhoz tartoznak a magyaregresiek a somogygesztiekkel együtt. A jegyzőnő azt mondja: leginkább szociális ügyekkel keresik meg őket, de például Somogygesztiben sokszor egy levél megírása is gondot okoz. Ebben is segítenek. A három településen 10 hivatalnok dolgozik.

- Mind a három községben van ügyfélfogadás, mindenhol tartózkodik egy-egy kolléganő a hét több napján - mondja Porga Györgyné, Somogyaszaló-Magyaregres-Somogygeszti körjegyzője. - Magyaregresen mindennap, Somogygesztiben 3 nap és itt pedig az ügyfélfogadási időn kívül fogadjuk az ügyfeleket.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a 245 somogyi település közül 213 működik körjegyzőségben. 74 körjegyzőségi központ van, ehhez 139 társult település tartozik. Mindössze 33 helyen működik önálló hivatal.

- Szakmilag és anyagilag is ez indokolt a Somogy megyei települések vonatkozásában is - fogalmazott dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője. - Azt sem érzem, hogy Somogy megye eltérő lenne az országos átlagtól. Valamivel nagyobb az aránya a körjegyzőségekben működő közigazgatási szerveknek, azonban ezt az aprófalvas településszerkezet teljes mértékben indokolttá teszi.

Országosan egyébként nem Somogyban a legrosszabb a helyzet. Baranyában a települések 94%-a, Zalában a 91%-a, itt 87 %-a működik körjegyzőségben. Pest megyében a legjobb a helyzet.

Címkék: gazdaság