Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján, a parlamentben közölte: napirend előtt arra fogják kérni a frakciókat, támogassák Selmeczi Gabriella indítványát a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról. A képviselőcsoport vezetője szerint "minden tisztességes képviselő" támogatni fogja majd azt a négyötödös többséget igénylő javaslatot, amely szerint a házszabálytól eltérve, még hétfőn tárgyalnának és zárószavaznának is az előterjesztésről.

Ez elengedhetetlen ahhoz - folytatta -, hogy minél hamarabb, minél több ember számára megnyíljon az a lehetőség, hogy a saját pénzéről döntsön, és adott esetben visszatérjen az állami nyugdíjpénztárba.

Lázár János a Fidesz frakcióülése után szólt arról is: a tanácskozáson Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár részletesen tájékoztatta a kormánypárti képviselőket arról, hogy az egészségügy átalakításával kapcsolatban milyen elképzeléseik vannak. Elmondta, hogy a kórházi rendszer átalakításába minden fenntartót szeretnének bevonni, tehát "nem reformdiktatúra lesz Molnár Lajos-módjára", hanem egy megállapodásos rendszer keretében növelnék az emberek egészségügyi ellátásának színvonalát - idézte az államtitkár szavait a frakcióvezető, hozzáfűzve, hogy a jövő évi büdzsében egyáltalán nem lehet vesztes az egészségügyi ellátás. Még az idén kifizetnek 27,5 milliárd forintot - jegyezte meg.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár a személyijövedelemadó-rendszer változásairól számolt be a tanácskozáson. A Fidesz-frakció döntött arról is, hogy a jövő héten ismét meghallgatják Matolcsy Györgyöt, valamint Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkárt a beterjesztett költségvetés ügyében, hiszen ezen a héten a kormánynak be kell nyújtania a 2011. évi költségvetést. A büdzséről a kabinet szerdán tárgyal, és Lázár János - mint mondta - azt reméli, pénteken be is nyújtják azt az Országgyűlés elé. A parlamentben november 9-én kezdődhet meg a költségvetés tárgyalása.

A jövő heti frakcióülésen meghallgatják továbbá Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert is a felállítandó kormányhivatalok személyi és szervezeti elképzeléseiről - ismertette Lázár János.

A frakcióülésen nem került szóba a következő legfőbb ügyész személye. "Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak van legfőbb ügyésze, akinek az a kötelessége, hogy teljesítse a hivatali feladatait, és mi ehhez minden szükséges parlamenti támogatást biztosítani is fogunk" - mondta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy Kovács Tamás legfőbb ügyésznek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy tisztességesen végig tudja dolgozni a következő heteket, hónapokat. "Minden találgatást a frakciónk ezzel kapcsolatban károsnak, sőt az ügyészi szervezetre nézve kifejezetten károsnak tart" - hangsúlyozta.

Lázár János kérdésre szólt arról is, hogy a Ház működésével kapcsolatos átalakításokat illetően körvonalazódik a fejükben egy olyan elképzelés, amely jövő tavasztól hétfőnként az ellenzéknek legalább annyi, ha nem több jogosítványt biztosítana, mint most, és esetleg új, korábban nem használt, de Nyugat-Európában ismert ellenzéki kérdezési jogosítványok és formák is szóba kerülhetnek.

A két legnagyobb napilap felmérést készíttetett, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a kérdéshez.

Miközben a kormány a parlamentben meg akarja teremteni a módját, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok befizetéseit 14 hónapra az állam használja, az MSZP ügydöntő népszavazást kezdeményez az ügyben. Egy, a Népszabadságnak készített közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 55 százaléka egyáltalán nemért egyet azzal, hogy az Orbán-kormány 14 hónapra megszüntesse a befizetések átutalását a magánnyugdíjpénztáraknak, és mindössze 13 százalék az, amely ezt az intézkedést teljes mértékben támogatja.

A Századvég október második felében készített telefonos vizsgálata tesztelte Orbán Viktor azon parlamenti bejelentését, miszerint a jövőben az embereknek meg kell adni azt a jogot, hogy szabadon eldönthessék, akarnak-e tagjai maradni a magánnyugdíjpénztáraknak, vagy visszalépnek az állami nyugdíjpillérbe. Az előterjesztést a magyar társadalom szinte egyöntetűen kedvezően fogadta.

A megkérdezettek 95 százaléka egyetért azzal, hogy a jövőben az emberek szabadon dönthessenek pénztári hovatartozásukról, miközben ezzel ellentétes álláspontot az állampolgárok mindössze 3 százaléka vallott. A megszokottakkal ellentétben, elenyésző volt (2 százalék) azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a feltett kérdésre - írja a Magyar Nemzet.

(MTI)

Címkék: nyugdíjpénztár, Parlament, Selmeczi Gabriella, Fidesz, törvény, nyugdíjas, gazdaság