Somogy az ország ötödik legerdősebb megyéje. Csak a Sefag Zrt. 80 ezer hektár területet kezel. Csaknem 3000 embert foglalkoztatnak. A cég fennállásának 40 éve alatt mindig nyereségesen üzemelt. De egyre nehezebb.

- A társadalom ma már az erdőt nemcsak a faanyag lelőhelyeként szemléli, hanem egyre inkább természeti tárgyat - fogalmaz Barkóczi István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója. - A természetvédemi korlátozások egyre több olyan gátat szabnak számunkra, amivel a erdővagyonnal való gazdálkodásunk kicsit bonyolultabbá vált.

Az elmúlt évtizedekben az erdőgazdálkodókat is érték csapások.

- 33 éve dolgozom a Sefagnál, illetve jogelődjeinél, nagyon megváltozott a világ, felgyorsult, összetett lett, nagyon sok mindenhez kell értenie manapság az embernek, hogy meg tudja állni a helyét - mondja Fekecs Lajos, a Sefag Zrt. műszaki osztályvezetője.

Fekecs Lajosnak sikerült: a cég legmagasabb kitünetését vehette át. A "Somogyi erdőkért" aranygyűrűt a kollegák szavazták meg neki.

A jubileumi ünnepségen elhangzott: az erdőtelepítés hasonlít a filmkészítéshez. Ezért a Kapos Televízió vezetőjét kérték meg, hogy avassa be az erdészeket a kulisszatitkokba. Katona József az '56 szilánkjai Kaposváron című alkotásról beszélt. A televízió saját készítésű filmje úgy kezdődik, hogy egy filmtekercset visznek be egy szerkesztőségbe.

- Az egyetlen színes felvétel, ami 1956-ról Kaposvárról rendelkezésre áll. Mások készítettek fekete-fehér fotókat. Ezeket a színes felvételeket - nagy valószínűséggel -, az akkori viszonyokat ismerő emberek szerint, az ÁVH készíthette.

Az erdészek így emlékeztek meg az 1956-os eseményekről.

Címkék: gazdaság