önhiki

Az egyre csökkenő állami normatíva miatt, szinte az összes somogyi önkormányzat igényelt működési támogatást. Sokuk már többször is.

- Épül a bölcsődénk egy 20 férőhelyes bölcsődénk van, szeretnénk ha benépesülne... - mondta Török Tiborné.

Egyelőre azonban nem ez látszik. A lakópark fele ugyanis még eladásra vár. A hetesi önkormányzat évekkel ezelőtt alakította ki ezeket a telkeket, ehhez több mint 80 millió forint hitelt vett fel. A törlesztést a telekeladásból akarták fedezni, de a válság miatt csak néhányat adtak el.

A 435 millió forintos költségvetésű önkormányzat ezért nem tudta idén sem növelni a bevételeit. A működése is bizonytalanná vált. Jelentős, 10 millió forintos 6/3-as kiegészítő támogatást kaptak és másfélszer ennyi önhikit.

- Ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani, egyáltalán az intézményeink működését ahhoz kellet az állami segítség. Van egy folyamatos 10 milliós működési hitelekertünk, amelyet idén meg kellett emelnünk 5 millió forinttal - tette hozzá a hetesi polgármester Török Tiborné.

Somogyban egyébként csupán néhány Balaton-parti település nem igényelt önhikit és 6/3-as kiegészítő támogatást. Ilyen például Siófok. Több mint 200 település azonban kérte az egyiket vagy a másikat. A ténylegesen megkapott állami támogatás azonban jóval kevesebb az igényeltnél.

Az idei év első félévében az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések az igényelt támogatás felét sem kapták meg. Míg a 6/3-as kiegészítő támogatásnak pedig csak a töredékét. Az államkincstárban azt mondják: sok település már többször kért segítséget.

- 29-en kétszer is benyújtották a kérelmüket és már vannak oylan önkorményzatok akik 3-szor si beadták az igénykeket - mondta Papik Csabáné az államháztartási iroda irodavezető-helyettese.

A legtöbb segítséget a működéshez Nagybajom, Kadarkút és Csurgó kérte Somogyban.

Címkék: Papik Csabáné, Török Tiborné, önhiki, Hetes, Somogy, gazdaság