A jogszabály előírja, hogy aki a közutat beszennyezte, az köteles a veszély elhárításáról gondoskodni. Ha ezt nem teszi meg, az közlekedési szabálysértésnek minősül. Ezért is kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a nehéz és mezőgazdasági gépjárművekkel közlekedőket, hogy fokozottan ügyeljenek arra, hogy ne kerüljön sár az úttestre a gépeikről, illetve ha ez mégis előfordul, akkor a felhordott sarat takarítsák le onnan. Különösen azért, mivel nagyon veszélyes, ha egy autós egy sárfelhordásos szakaszon megy át, könnyen megcsúszhat és így akár személyi sérüléses baleset is előfordulhat.

További előírás, hogy a szilárd burkolatú közúthoz csatlakozó földúton a tulajdonosnak megfelelő hosszúságú, úgynevezett sárrázó burkolatot kell építenie.

Mivel a közútkezelő nem rendelkezik hatósági jogkörrel, ezért az ellenőrzéseket minden esetben a rendőrség végzi el. A Közút ellenőrei, ilyen esetben jelzik is ezt az illetékes kapitányságnak. Sajnos, ha nem „tettenérésről” van szó, akkor igen nehéz beazonosítani, hogy ki a felelős a sárfelhordásért. Ha rövid időn belül nem derül fény a felelős kilétére, akkor a Magyar Közút szakemberei a lehető legrövidebb időn belül megszüntetik a szennyeződéseket. A munkák költségeit, ha kiderül a felelős személy kiléte, akkor ráterhelik az érintettre.

Címkék: gazdaság