Emiatt harmadannyi a termés, mint tavaly. A kéregrák is pusztít. Ha nem érkezik állami segítség, a termelők szerint Somogy legértékesebb gesztenyés területén a 100 éves fák az enyészeté lesznek.

Gesztenye

Iharosberényben szinte minden családnak ma is van legalább egy gesztenyefája. 20 éve még fekete gyémántnak nevezték, és akkor kétszázan termelték eladásra.

- Van olyan gazda, aki egy autót összeszedett abban az időben, most már nem - mondja Molnár József őstermelő.

Ma már alig 30 család értékesíti. Idén egy ismeretlen betegség támadta meg a fákat. Újfajta gombafertőzés nincs, a szélső levelek mégis megperzselődtek.
A termelők úgy vélik az izlandi vulkáni hamufelhő okozhatta a károkat. Kulcsár Béla azt mondja az augusztusi esők és a nagy mértékű csapadék idején, láthattuk Iharosban is a hamufelhőt. Szerinte Somogy fölé is elért a szóródás.

Az eső miatt is több milliós a veszteségük.

- Az idén nagy rossz volt a termés, mivel az időjárás nagyon befolyásolta a gesztenye a nagyságát - magyarázza Balázs András, őstermelő. - Viszont jobb a gesztenye minősége, mint tavaly volt, kevesebb bent a kukac. Viszont mennyiségileg azt mondom, hogy egyharmada, ami meglesz a termelőknek.

A kisebb szemek kilóját ráadásul mindössze 80 forintért veszik át tőlük. A kéregrák is megtámadta a fákat. A betegség miatt zárlat alatt vannak. A 100 éves, 30 méter magas fákat permetezni kellene. Légi védekezéshez kérnek segítséget a szaktárcától. Azt mondják: egyébként vége az iharosberényi gesztenyésnek.

Címkék: gazdaság