Szakemberek szerint gyakran már a működésre és az adósságok rendezésére is újabb hiteleket vesznek fel. Van olyan település is, ahol csődeljárás zajlik.

hitel

A csődbe jutott somogyi falu, Nemesvid. Szennyvízhálózat kiépítésére vettek fel hitelt, de nem tudták fizetni a megnövekedett rölesztőrészleteket. A bíróság pénzügyi gondnokot jelölt ki az önkormányzathoz. Most a bankkal egyezkednek.

Kadarkút város éves költségvetésének 20%-a adósság. Ezen kívül még 100 milliós a hitelállományuk. A jelentős adóssággal néhány napja szembesült Kadarkút újonnan megválasztott polgármestere.

- Ez a hitelállomány a határon van. Tehát jelen pillanatban nagyon nehéz lesz, a különböző beruházásokhoz, az önerő biztosításához hitelt igénybe vennünk - mondta Karsai József polgármester.

Minden 3. somogyi település jelentős hitelállományt halmozott fel. A kölcsönök összege az utóbbi 4 évben 70%-kal nőtt. Már csaknem 14 milliárd forint a somogyi önkormányzatok adósságállománya.A hiteleket főleg infrastruktúra fejlesztésre és uniós beruházásokra fordították.

- Egyre inkább rá vannak szorulva a különböző pályázatok mellett, hogy hiteleket vegyenek fel. És az a szomorú, hogy működésre is kell felvenniük hosszú lejáratú hiteleket, már nemcsak rövid, hanem hosszú lejáratú hiteleket is - mondta Major Tamás államháztartási osztályvezető.

A legrosszabb helyzetben azok a kis falvak vannak, ahol iskola és óvoda is működik. A legtöbb adóssága továbbra is Fonyódnak van.

Címkék: polgármester, Karsai József, adósság, Kadarkút, gazdaság