40 forint is lehet a tojás egy uniós szabály miatt. Pedig a mostani áron is keveset eszünk. Egy ember egy évben mindössze 260-at. Ez is kiderült pénteken Siófokon a Tojás Világnapja alkalmából tartott szakmai tanácskozáson.

- Magyarország kevesebb tojást termel, mint amennyit felhasznál ezért sajnos importra szorul. Ennek hatására tud mozogni a tojás ára hol felfelé hol lefelé - magyarázza Kovács József a PASTUER Tojásfeldolgozó Kft. kereskedelmi igazgatója.

Egy tojást most 26 forintért árulnak a siófoki vásárcsarnokban. Ez hamarosan elérheti, sőt meg is haladhatja a negyven forintot. A szakemberek szerint ennek oka az unió által diktált állatvédelmi szabályok.

- A régi típusú úgynevezett hagyományos ketreceket ki kellene cserélni 2012. január 1-ig. Ez folyamatban van ugyan, de nagyon sokan nem voltak képesek még ezt megtenni - mondta Földi Péter a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója. Mivel az ágazatban forráshiány van, várhatóan a határidő bekövetkeztéig is lesz mintegy egymillió tyúk a régi típusú ketrecben.

Magyarországon hat éve folyamatosan csökken a tojásfogyasztás. A legfrissebb kimutatás szerint egy ember egy évben már csak 261 tojást eszik.

Címkék: gazdaság