a közjegyzőkhöz. Eddig Somogyban 5000 ügyfél kérte a segítségüket. A hitelezők abban reménykednek, hogy a felgyorsult eljárásnak köszönhetően az eddigi 6-12 hónap helyett, akár 1-2 hónap alatt visszakapják pénzüket. Ennek pedig gazdaságélénkítő hatása is lehet, mondja a szakember.

közjegyző

Vicziánné Révy Judithoz június végétől folyamatosan érkeznek a fizetési meghagyási kérelmek. A kaposvári közjegyző csak ma több mint egy tucat kérelmet továbbít. A többségüket interneten. Eddig már fél ezer ügyiratot dolgoztak fel. Ennek 30 százaléka magánszemélyek néhány százezres követelése. A többi gazdasági szervezeteké.

Jogi személyek, szolgáltatók, bankok, behajtószervek ezek már nagyobb összegek.
A számítógépen érkezett meghagyásokat 3 napon belül, a papír alapúakat pedig 15 napon belül ki kell küldeniük. Eddig akár egy hónap is eletelt a kézbesítésig. A közjegyző azt mondja: jelentősen felgyorsult az ügymenet és a végrehajtás is.    

- Így az ügyfél, a kérelmező majdhogynem egy hónap alatt – másfél hónap alatt jogerős határozatot kap, ami alapján végrahajtást kérhet vagy az adós rendezi a tartozását tehát előbb megkaphatja a pénzét - magyarázza dr. Vicziánné dr. Révy Judit közjegyző.

A megyei bíróságon eddig akár több hónapig is eltartott, míg létrejött egy határozat. Tavaly egyébként 30 százalékkal több fizetési meghagyást postáztak, mint egy évvel korábban. Több mint 13 ezret. Ez a szám tovább növekedhet, szakemberek szerint ugyanis a felgyorsult eljárásnak köszönhetően a kisebb tételű tartozásokat is behajtatják.

- A gazemberséget, a magyar vállakozók a multikól megtanulták - állítják a szakemberek, a fővállalkozók ugyanis gyakran nem fizetnek.

A körbetartozások olyan mértéket öltöttek, hogy a kisvállalkozások alig tudnak létezni-mondja a vállalkozók szövetségének megyei elnöke. Ennek a felszámolásában és a gazdaság élénkítésében is segíthet a felgyorsult a végrehajtási folyamat.   

- A magyar államot érdekeltté kellene tenni abban, hogy a vállalkozók pénzhez jussanak, hogy ha lehet ezt úgy hogy, azt mondom a befolyt pénz után kelljen fizetni az áfát.  
A többi között ezt is kezdeményei az országgyűlésnél a vállalkozók országos szövetsége.

Címkék: gazdaság