Ezért növekszik az igény a bölcsődék iránt. A legújabbnak alapkövét rakták le Kaposmérőben.

Sokan anyagi helyzetük miatt rászorulnak arra, hogy szülés után nem sokkkal visszamenjek dolgozni. Hernádi Viktória szerint a gyereknek az anyja mellett van a helye 2-3 éves, de inkább 3 éves korig koráig, de mindenesetre nagyon sokan ezt nem tehetik meg.

Az ő helyszetüket könnyítheti meg a bölcsőde. Kaposmérőben csütörtökön rakták le a bölcsöde alapkövét. Hasonló esményre évtizedek óta nem volt példa Somogyban. A kaposmérői intézményben 24 gyerekre tudnak majd vigyázni.

A megyében a rendszerváltáskor még 39 bölcsőde működött, ma már kevesebb mint a fele. A csökkenő gyereklétszám miatt nem érte meg az önkormányzatoknak fenntartani az intézményeket. A bölcsődések száma negyedével esett vissza az elmúlt húsz év alatt. A megmaradt intézmények viszont túltelítettek. Kaposváron ezért a férőhelyek számát idén 230-ról 290-re emelték meg.

Csóligné Szliczki Katalin, a Kaposvári Bölcsődei Központ intézményvezetője elmondta: a bölcsődei hálózatban 80%-os a kihasználtság.

A bölcsődei központ vezetője hozzátette, azért is íratják be egyre többen gyerekeiket bölcsődébe, mert ezek az intézmények ma már nem gyermekmegőrzők, hanem nevelő-gondozó helyek. Ráadásul a nagymamák többsége is még aktívan dolgozik, és nem tud vigyázni az unokára.

Címkék: férőhely, bölcsőde, Somogy, kis szines, gazdaság