ipar

Míg az építőipart növekedés jellemezte, addig a lakásépítések száma 40 százalékkal csökkent. Az egyik legnagyobb kaposvári építőipari cég vezetője azt mondja: a gazdasági válság hatására az utóbbi években szinte alig volt megrendelésük. Csupán az életben maradás a cél, tette hozzá.

- Bízunk benne, hogy mélyebb már nincs. A kormány is dolgozik azon, hogy kifelé menjünk elég sok ellendrukker van. Ma az építőiper ellen küzdenek sokan: ilyen a gazdasági válság, a bankintézetek, rossz helyzetbe hoztak bennünket - mondta Kalmár Tibor ügyvezető.

Kalmár Tibor ennek ellenére bizakodó.

- A sárga, a leendő új épületek ... lesz benne, mély garázs zöld felület… - tette hozzá az ügyvezető.

A cég legújabb beruházásának terveit mutatja. A volt ruhagyár területén egy 90 lakásos lakóparkot építenek. Bíznak abban, hogy néhány év múlva már el lehet adni az új lakásokat. Egyelőre azonban nem ezt tükrözik az adatok. A pangó ingatlanpiac miatt az utóbbi évben 40%-kal kevesebb lakás épült Somogyban.

A 4 főnél többet foglalkoztató somogyi telephelyű cégek termelési értéke harmadával több volt az idei első félévben, mint egy évvel korábban. Az 50 főnél nagyobb vállalatok még jelentősebb eredményt értek el. 60%-kal növelték az ipari termelést. Ez a régióban a legnagyobb.

Az egy lakosra jutó beruházási érték is emelkedett. Budapest és Komárom -Eszergom megye után itt a legmagasabb. A somogyi székhelyű gazdasági szervezetek 70 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg. A szakember szerint viszont ez nem azt jelenti, hogy a megyében történtek ezek a fejlesztések.

- Sajnos a megye gazdaságát ez a fellendülés nem teljes körűen érintette, néhány nagyvállalat kiugró csúcsteljesítményéhez köthető ez a fellendülés - mondta Vörös Ottó a KSH statisztikusa.

A Kapospont úgy tudja: a tabi székhelyű Flextronics és a siófoki Mol országos fejlesztései tükröződnek Somogy gazdasági mutatóiban.  

Címkék: Vörös ottó, Kalmár Tibor, ipar, építőipar, gazdaság