A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság két uniós projekt keretében megerősíti és magasítja a Dráva bal parti árvízvédelmi töltését. György Béla, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója 2010. szeptember 23-án vette át a kivitelező konzorciumtól az Old térségében lévő első több mint 5 km-es szakaszt A projekt Magyarország első olyan kétfordulós árvízvédelmi beruházása, amely a kivitelezési fázisba jutott.

A megvalósult beruházás eredményeképp jelentősen nő a hátrányos helyzetű Siklósi kistérség 7 településén élő több mint ötezer lakos árvízi biztonsága. A következő 20 km-es szakasz Drávaszabolcs és Kémes között a közeljövőben ér a kivitelezési fázisba.

A Dráva bal parti töltéseit legutóbb az 1980-as években fejlesztették, de jelenleg a Drávasztára alatti folyószakasz védvonalán csak a mértékadó árvízszint feletti 60 cm-es biztonság teljesül a 120 cm-es előírással szemben. Az árvízvédelmi töltések tehát ezen a szakaszon alacsonyabbak az előírtnál, ezért nem elég biztonságosak.

A fejlesztésre azért is szükség van, mert a Dráván levonuló árvizek hevessége miatt az előrejelzés időelőnye rövid, a védekezési lehetőségek korlátozottak, a vízgyűjtő terület döntő része pedig határainkon túl helyezkedik el, ami tovább növeli a térség lakosságának kiszolgáltatottságát mind az előrejelzések, mind a közvetlen beavatkozási lehetőségek szempontjából.

Az Oldi öblözet projekt által érintett hét település – Beremend, Alsószentmárton, Kásád, Old, Matty, Egyházasharaszti és Kistapolca – a hátrányos helyzetű Siklósi kistérségben helyezkedik el. A települések többségben a lakosság nehéz gazdasági és szociális körülmények között él, így különösen fontos, hogy a lakó- és gazdasági ingatlanok nagyobb biztonságba kerüljenek, ne veszélyeztesse őket az árvíz.

A projektnek jelentős horvátországi kapcsolódásai is vannak (az érintett töltés szakasz a horvát árvízvédelmi töltéséhez kapcsolódik), mivel a Dráva bal partján egészen Eszék városa magasságáig lenyúlik az árvízi öblözet területe.

Dr. Kling István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára az átadó ünnepségen hangsúlyozta, hogy a beruházás az országos szakmai szervezetek figyelmének fókuszpontjában állt, mivel Magyarországon ez az első kétfordulós árvízvédelmi beruházás, amely a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül megvalósult.

A megvalósult projekt összköltsége több mint 866 millió forint volt. A projekt 2007-ben indult, az építési munkálatok 2009. április - 2010. július között folytak a töltés alsó szakaszán. A munkálatok alatt beépített földmennyiség kb.: 150.000 m3 volt az 5100 méter gáthosszon. A gátkorona szélessége 4,0 méter, amelyen 3,0 méter széles kőalapra épített aszfaltburkolat került.

A felső szakaszon, a Drávaszabolcs-Kémes öblözet projekt keretében mintegy 20 km hosszú árvízvédelmi töltést fejlesztenek majd, több mint 3 milliárd forintból, amely további 11 településen növeli az árvíz elleni védettséget.

Címkék: Kling István, György Béla, Dráva, gazdaság