babócsa6

A barcsi polgári védelmi kirendeltség-vezető, barcsi tűzoltók, közmunkások, polgárőrök, rendőrök, áramszolgáltató és vízügyi szakemberek és a lakosság közösen dolgoztak az utcában lévő épületek, családok védelme érdekében. A védekezési munkákban összesen 71 fő vett részt, a homok szállításához, földmozgatáshoz 5 munkagépet használtak.

babócsa5

Kedden leszakaszolták a DRV által működtetett helyi szennyvízszivattyú telepet, ezt követően 3 darab szivattyús gépjárművel biztosította a DRV a szennyvízszállítás szolgáltatást.

babócsa4

Áramtalanították a Rinya utcát szerda hajnalban (4.25-kor), mert a magas vízállás veszélyeztette az utca végében lévő villamos elosztószekrényt. Így a Rinya utcában 30 családi ház maradt ideiglenesen áramellátás nélkül.

babócsa3

Babócsa település ívókútjának szivattyúját is áramtalanították, az ivóvíz ellátás azonban folyamatos, mert aggregátor biztosítja a szivattyú működését.

babócsa2

A Rinya-Dombó menti Vízitársulat szakemberei a Rinya több pontján is folyamatos ellenőrzést végeznek. A keddi nap során az átlagos vízszintemelkedés 3-5 cm/óra volt.

babócsa1

A Rinya patak vízgyűjtőterületére leesett nagy mennyiségú csapadék miatt lassú levonulás várható. A helyszínen további homokzsákok vannak készenlétbe az esetleges további védekezéshez.

A Dráva jelenlegi vízállása Drávaszabolcsnál a legmagasabb 440 cm. Itt I. fokú készültség, a Drávamenti belvízvédelmi öblözetben I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A megemelkedett belvíz miatt közúton nem lehet megközelíteni Péterhida-Komlósd vasúti megállóhelyet a Gyékényes-Pécs vonal somogyi szakaszán; a vonatközlekedést a belvíz egyelőre nem befolyásolja. Imre Lászlóné, a MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetője elmondta: a vonat a megállóhelyen megáll, de figyelmeztetik az utasokat, hogy a belvíz miatt járhatatlan az állomás és a Péterhida közötti közút, ezért azt javasolják, hogy Barcson vagy Babócsán szálljanak le a vonatról.

Fotók:Tűzoltóság-Barcs

Címkék: Rinya, Barcs, tűzoltóság, gazdaság