A Park Szociális Otthonban most ünnepelték, hogy elkészült az intézmény teljes akadálymentesítése. Ennek keretében egy liftet is átadtak.

Apró darabokra vágták a lift előtti nemzeti színű szalagot. Az idősek is kaptak belőle. Balás Béla megyéspüspök felszentelte az épületet. Összen 32 millió forintból valósult meg az akadálymentesítés. Ebből több mint 28 milliót nyertek uniós pályázaton. A megye összes intézményére jóval többet kellett volna költeni.

- A 65 millárd nyilvánvalóan illúzió volt. Ekkora összeget nem lehet még az Európai Uniótól sem kérni, azonban nagyon büszke vagyok arra, hogy a megyei önkormányzat az országban az egyik legjobb pályázóként mármint a somogyi, 22 milliárd forintnyi összeget pályázott, illetve önerővel együtt fejleszt - fogalmazott Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A rendezvényen átadták azt a kopjafát is, ami a környékbeli iskolás gyerekek segítségével készült. A szociális államtitkár az ünnepségen arról beszélt, hogy a nemzedékek összekapcsolására van szükség, ahogy itt is történt. A Kapospont kérdésére elmondta, visszaállítják a kismamák korábbi támogatási rendszerét.

- Azok az édesanyák, azok a szülők, akik adott esetben nem akarnak korábban visszamenni dolgozni és nem is tudnak, azoknak teljesen jogos az igényük, hogy 3 évre visszaállítsuk a gyest. Ez meg fog történni - magyarázta Soltész Miklós, szociális-, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár.

Az intézkedés visszamenőleg lesz érvényes, így azokra a gyerekre is vonatkozik, akik április 30. után születtek és a jelenlegi szabály szerint csak 2 éves gyes járna utánuk.
Az államtitkár kérdésünkre azt is elmondta: felelőtlenség engedély nélküli idősotthonokat üzemeltetni, de problémás a bezárásuk. A helyes választás megkönnyítése miatt a minisztérium létrehozott egy adatbázist, ahol az engedéllyel működő otthonokat meg lehet találni.

Címkék: gazdaság