Emiatt 40-80 százalékkal többe kerül a burgonya, a paprika, a káposzta, az alma. De van, amiért kétszer annyit kell fizetni. Sok nyugdíjas alig tud venni friss zöldséget, és a menzákon is spórolnak. Hús helyett gyakrabban adnak tésztát.

Most van a téli eltevés, bespájzolás időszaka. A kaposvári piacon sokan válogatnak. Itt „már” 180 forintért is lehet makói hagymát venni. Máshol 200 forint. De a piacon is jóval drágább minden, mint tavaly. A fűszerpaprikának 300 forint kilója.

piac

Alig van áru az Alföldön, az ország „éléskamrájában”. Napról-napra mennek fel az árak, alkudni sem lehet - mondják a kereskedők.
- Rettenetesen eláztak a területek, és sajnos kevés most a mennyiség az eddigihez képest - fogalmaz Nagy József zöldségkereskedő.

Vannak olyan hagymaföldek, amelyeken mellig érő víz áll. Ezért kénytelenek mindent drágán adni. Még az olcsó lecsót is alig lehet 1000 forint alatt kihozni.

- Az ember naponta körbejár többször is, és látja azt, hogy gyengébb a felhozatal, mint ami volt, minőségben nem, de mennyiségben igen - mondja Bozzay György, a Kaposvári Piac vezetője.

Az árak viszont csillagászatiak: 40-80 százalékkal kerülnek többe a zöldségek, gyümölcsök, mint tavaly ilyenkor. A KSH adatai szerint például a burgonya 60 százalékkal, a hagyma 40 százalékkal, a káposzta 80 százalékkal, az alma 50 százalékkal drágult. De a paradicsom kétszer annyi.

A Klebelsberg kollégiumban főzelék a keddi menü. Napi 200 forintból kell kihozni a reggelit, a háromfogásos ebédet és a vacsorát a közétkeztető cégnek.

Ezt szinte lehetetlen ma már, hiszen egy évben egyszer, januárban kérhet normaemelést az önkormányzattól. A kataszrofális nyár miatt nem. Zölségből és gyümölcsből nem adhatnak kevesebbet, de mostanában többször van hús helyett tészta.

- Minden reménységünk a szakácsok leleményességében van, próbálnak olyan étlapokat összeállítani, ami a gyerekeknek is kedvező, ugyanakkor a normából is kijönnek. Mondanom sem kell, hogy egyre nagyobb bűvészmutatvány ezt kihozni - magyarázza Ifj. Süllős Gyula, a Pensió 17 Kft. kereskedelmi igazgatója.

Szerinte ráadásul ez még csak a kezdet. Ő úgy véli: decemberre még drasztikusabban emelkedik a zöldségek, a liszt, a tej, a pékáru ára. Egész Európában ugyanis kifogyóban vannak az élelmiszerek. Remélik, januárig kihúzzák valahogy.

Címkék: Piac, gazdaság