A félkész pálya sem volt üres: rallysok és quadosok lepték el. A Balatonring Angyalai rendeztek nyílt napot, vagy ahogy ők mondták: gyásznapot. A helyiek közül egyre kevesebben remélik, hogy valaha lesz ott motorverseny. A legújabb sajtóhírek szerint magyar vállalat fejezné be az építkezést.

 

2009-ben Somogyban is rendeznek gyorsasági-motoros világbajnokságot - hangzott el a MotoGP pálya alapkövének ünnepélyes letételén.

- Sok ország pályázott már a MotoGP futam megrendezésére, de nem járt sikerrel. Biztos vagyok a magyar nagydíj sikerében - mondta akkor Carmelo Ezpeleta a MotoGP jogtulajdonosa.

Három hónappal később röppentek fel az első rémhírek, miszerint a válság miatt csúszik az építkezés. Ezt akkor még cáfolta a befektető. Azt azonban elismerte: 2009 szeptembere helyett 2010 tavaszán rendezik csak meg Sávolyon a MotoGP versenyt. A spanyol befektető ugyanis halasztást kért.

Megkezdődött a hitelkérelem átdolgozása. Eddig csaknem hatmilliárd forintot költöttek az építkezésre.
Közben a sávolyiak azt hitték, megfogták az Isten lábát. Az ingatlanárak az egekbe szöktek. Egy házat állítólag 11 millió forintért vették meg.

- Csak induljon már el valami, hogy valami legyen, már lássunk is valamit, ne csak a nagy gépeket - mondta Egyed Lászlóné.

Idén márciusban derült ki: a Magyar Fejlesztési Bank nem adta meg a 15 milliárdos hitelt, pedig még a kormány garanciát is vállalt erre. Ezért törölték a sávolyi futamot. Vasárnap Aragonban bőgtek fel a motorok. A sávolyiak közül vannak, akik még reménykednek.

- Fejleszteni szeretnénk, melegkonyhát szeretnénk, és bízunk benne. Ha nem lesz, akkor elköltözünk - mondta Málovics József a Liget Büfé tulajdonosa.

De a legtöbben elkeseredettek.

- Már beletörődtünk a sorsunkba. Nekünk más sorsunk nincs. Hozzá vagyunk szokva, nem?- mondta Kovács József.

A Balatonring angyalai viszont nem adják fel. Így hívják azt a csapatot, akik a rossz időben is rallyautóval és quadokkal rótták a köröket a félkész pályán.

- Az élmény, az adrenalin, az hogy nem ülünk a fotelban és nézzük a tévét, ott nem történik semmi, ott meg történik. Az hogy menni, csinálni, ez ami az embert felpörgeti. A szakadó eső ellenére is? Nem probléma - mondta Jánky Árpád.

Ha nem is Talmácsi mögött, de egy rallyzást a riporternek is kellett próbálnia. A polgármester szerint a beruházás nemcsak Sávoly érdeke, hanem az egész régiójé.

- Nyáron az idegenforgalom szempontjából nagyon fontos lenne ez a pálya. 10 kilométere van a Balaton. Úgy gondolom, hogy kell ez az attrakció, kell a Balatonnak - mondta Bobek József polgármester.

A polgármester is a sajtóból értesült: magyar vállalkozásokból álló konzorcium fejezheti be a sávolyi motorversenypálya építését. Az üzemeltetés joga viszont továbbra is a spanyol érdekeltségű cégé maradna. A sávolyiak abban bíznak, hogy két év múlva itt versenyt fognak rendezni. Ehhez még 15 milliárd forintos építkezésre van szükség. A célegyenest azonban egyelőre még víz borítja.

Címkék: Balatonring, Sávoly, gazdaság