A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Hagyományosan minden évre megfogalmazzák a rendezvény aktuális mottóját.

A városok a jelmondatban megfogalmazott központi gondolatsor köré szerveznek programokat, amellyel a város lakóinak tájékoztatását és tudatformálását próbálják elérni. Az idei mottó: „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!”

Siófokon változatos programokkal szeretnék a polgárokat arra ösztönözni, hogy egyéni autóhasználat helyett a környezetkímélő közlekedési eszközöket vegyék igénybe. „Bringára fel” szlogennel versenyt hirdetett a város önkormányzata a legnagyobb helyi cégeket bevonva. Egy kérdőív kitöltésével nyilatkozhatnak a résztvevők arról, hogy kerékpárral, gyalogosan, vagy autóbusszal érkeznek- e a munkába.

A verseny szeptember 22- ig tart, a fődíj egy kerékpár, amelyet a DRV Zrt., az AVE Zöldfok Zrt. és a Siófoki Önkormányzat közösen ajánlott fel és amelyet a legeredményesebb közösség tagjai között sorsolnak ki.

A Kapos Volán Zrt. is hozzájárul az Autómentes Nap sikeréhez oly módon, hogy szeptember 22- én, szerdán ingyenessé teszi az utazást helyi járatos autóbuszain mindazok számára, akik felmutatják forgalmi engedélyüket.

A Fő téren változatos programok sora várja az érdeklődőket reggeltől délutánig. Lesz ingyenes kerékpár- átvizsgálás, szaktanácsadás és gyorsszerviz, bicikli börze, kerékpáros ügyességi verseny, KRESZ- teszt, előadás a klímaváltozásról. Lehet csatlakozni a Tiszta Település Tiszta Környezet Egyesület akciójához, amellyel során illegális hulladéklerakókat számolnak fel. 15 órakor kerékpártúra indul a Töreki Természetvédelmi Területre a Tóközi pihenőhöz.

A Magyar Vöröskereszt véradást szervez a Fő téri helyszínen, ahol egész nap kistermelők piaca és bioélelmiszerek vására színesíti a kínálatot.

Forrás: siofok.hu

Címkék: autómentes nap, Siófok, gazdaság