Rég nem volt ilyen gyenge az utószezon a Balatonon, mint idén. Később is kezdődött - mondják a szakemberek. 30 százalékkal kevesebb a turista, mint tavaly ilyenkor. A belföldiek csak a programokra mennek a hétvégéken, a külföldi csoportok pedig nem sokat költenek. Az esős idő kisöpörte a Balaton-partot.

Avar borítja a siófoki Petőfi sétányt. Csak néhány ember sétál a máskor zsúfolt utcán. Főleg nyugdíjasok. Néhány német hölgy egy csoporttal utazott a Balatonra.

- Az utazási iroda ajánlata volt, Prága, Siófok, Budapest, Bécs körút - fogalmazott a lipcsei Christina Friede.

De mindketten jártak már a tónál korábban és szép emlékeik vannak.

- Jártam itt a férjemmel 28 évvel ezelőtt, kétszer Zamárdiban, és el akartam jönni még egyszer, csak most Siófokra érkeztünk, mert akkor nagyon tetszett, bár nagyon régen volt - mesélte Frau Höppner.

Német és cseh nyugdíjascsoportok most is bőven érkeznek, mondják a Tourinformban. De a magyarok egy-egy programra jönnek csak le a tóhoz.

- 20-30 százalékos a visszaesés, de még nem lehet pontosan megmondani, mert még mindig várhatóak, hiszen vannak programok Siófokon, októberben is a tojásfesztivál, ami rengeteg látogatót szokott vonzani - közölte Domonkos Rita, a Siófoki Fürdőegylet Tourinform Irodájának ügyfélszolgálati referense.

Az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyek is üresek. Van olyan étterem, ahol harmadával kevesebb a vendég az ilyenkor szokásosnál - mondja az üzletvezető.  

- Az egyéni vendégek szinte eltűntek, céges és üzleti ebédek, vacsorák, amik most jellemzőek, de hiányoljuk a családokat, az egyéni vendégeket, akik ilyenkor még itt szoktak lenni - fogalmazott Tóth Zoltán, a Mala Garden Étterem üzletvezetője.

Itt azt tapasztalják, hogy az utószezonban szinte kizárólag magyar vendégek jönnek. Szerintük bár vannak külföldiek, a szállodából nem nagyon mozdulnak ki.

Címkék: gazdaság, Balaton