Szerdától hivalatosan elkezdődött a fűtési szezon. Kaposváron azonban csak az óvodákban és egyetlen lépcsőházban indították el a távfűtést. A városban két éve nem emelték az árát, ezzel az egyik legolcsóbb megyeszékhely az országban. Viszont még így is sok a vagyonkezelő kintlévősége.

A radiátorokban leadott hőt a kazánokban állítjuk elő. E kazánok, mind a 8, illetve a kazánokból kikerülő hőenergia vezetékeken áramlik ki, és oszlik el a teljes hálózatnak - magyarázta az üzem működését Sipos Vilmos, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. hőenergia-termelő üzemegység-vezetője.
Így lesz meleg a lakásokban. A gázmotorok is részei a rendszernek. Olyan hangosak, mint amikor egy repülő felszáll. Energiát termelnek. Egy monitor mutatja, hogy mennyit. Ennek is köszönhetik a kaposváriak, hogy itt az egyik legolcsóbb a távfűtés a megyei jogú városok között. Egy átlagos lakásnak az éves fűtése nincs 111 ezer forint. Ez a legdrágább városhoz viszonyítva 30 ezerrel kevesebb és az országos átlag alatti.
2012-től pedig még olcsóbb lehet, ha a biogázüzem megépül.

A vagyonkezelő igazgatója azt mondja: éves fogyasztásban a középmezőnyben vagyunk.
- Nagyon takarékosak vagyunk, sok tekintetben puritánok is. Lényegében, ami besegít az, hogy a saját vállalkozói bevételeink, elsősorban a gázmotoros üzemeink bevételével, amit egy az egyben továbbadunk lakossági oldalra. Ez tudja csökkenteni a terheket - fogalmazott Komáromi Attila, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. igazgatója.

Szeptember 15-től a törvény szerint készenlétben kell lennie a fűtésnek. Kaposváron azonban a múlt héten már az óvodákban meleg volt. Ezen kívül egyetlen lépcsőház kérte a fűtést. Az előző évek tapasztalatai alapján az egész városban október közepén kell majd elindítani a távfűtést.

A vagyonkezelőnek egyébként jelenleg 115 millió forint a kintlévősége, ami átlagosnak számít. Például Pécsen ez az összeg 1 milliárd. Ám a cég arra számít, hogy télen itt is megnő a tartozások összege.

Címkék: Sipos Vilmos, Távfűtés, Komáromi Attila, vagyonkezelő, gazdaság