Balatonszárszó három szabadstrandot üzemeltet: a Központi, a Bendegúz téri és a Móricz utcai szabadtstrandot. Balatonszárszón az idei nyári szezon sajnos az időjárásnak köszönhetően sokkal rövidebb volt a tavalyihoz képest. Csak július elején kezdődött és augusztus utolsó heteiben fejeződött be.

Az elmúlt évben elkezdődött központi szabadstrand felújítása a vizesblokk átalakításával és sprotőpályák kibővítésével. Ez évre megszépült a fövenyes gyermeköböl, még több pad, virág került a strandra.

Természetesen az elégedett vendégek örömmel vették e változásokat. Az elmúlt évben az egyik  internetes portálon a vendégek értékelése szerint a Balatonszárszói Központi szabadstrand lett a 2. legjobb strand a Balatonon. E megtisztelő címet szeretnék megtartani.

Több programmal is várták vendégeket. Szezonnyitót összekötötték egy kis gasztronómiával. Édes-sós ízekkel nagy sikert aratott a 2. Lecsófesztivál, valamint a gyerekes családok már várták a Zenés-Vers programot is.

Balatonszárszón a magyar vendégek aránya 80%. A maradék 20 %-ot német, cseh és lengyel vendégek tették ki. A magyar átlag tartózkodás 2,5 nap, a külföldiek valamennyivel tovább maradtak, átlagban 6 napot. A vendégek által befizetett idegenforgalmi adót az elmúlt 3 évben az Önkormányzat teljes mértékben felújításra használta.

Önerőből újította fel a központi srtandot és kezdte el a Móricz u. strand fejlesztéseit. Rossz idő esetén a település szállodái wellnes szolgáltatásait vehetik igénybe az ide látogatók. Jó idő esetén pedig igen kedveltek  a Központi strand animációs programjai,és a sport pályák - kihasználtságuk 100 %-os. Kisvasút, minividámpark várja a gyerekeket.

Az Önkormányzat EU-s pályázattal szerette volna felújítani két parkját, sajnos nem sikerült, de a jövőben is megragad minden lehetőséget a parkok megszépítéséért. A Balatonföldvári Kistérséggel közösen pályázott programmok támogatására, sajnos szintén eredménytelenül.

Ezen felül az Önkormányzat próbál minél jobb kapcsolatot kiépíteni a helyi vállalkozókkal, civil szervetekkel. A település turisztikai feladatait is egy helyi turisztikai vállalkozó koordinálja. Így közösen, a vállalkozókkal és civil szervetekkel /NABE Balatonszárszói csoportja, Nyugdíjas Klub/ együtt sikerültek az új programok elindítása, lebonyolítása.

A balatoni szezon megnyújtását csak vendégcsalogató programokkal lehet megvalósítani. Ennek érdekében mindent meg is tesz a település. Remélhetőleg az időjárás is kedvezőbb lesz a jövőben!

(Forrás: www.balaton.hu)

Címkék: Balatonszárszó, szezon, gazdaság, nyár