Kaposváron épülhet az első agyaggranulátum-téglából készült ház az országban. Egy helyi cég elsőként vette meg azt a technológiát, amivel nullára csökkenthető a lakás rezsije. Egyre több az energiatudatos vásárló Somogyban is. Többségük spórolni szeretne. Míg külföldön egy építkezésnél inkább a környezetvédelem a fontos.

Németh László házfelújításba kezdett. A nyílászárókat szeretné kicseréltetni. Azt reméli, hogy ezután kevesebbet kell majd a fűtésért fizetnie. A keresetek nem olyan kimagaslóak, és ahhoz kell igazítani. Először egy kicsit lehet, hogy drágábbak, de hosszú távon bejön - mondta.

passzivhaz

László abban bízik, hogy átláthatóbbak lesznek a költségei. A mai ablakok négyszer jobbak, mint a 20 évvel ezelőtti műanyag nyílászárók. Ezekkel akár a fűtésköltség felét meg lehet spórolni. Emiatt a válság óta egyre több az érdeklődő is. A kereskedelmi vezető azt mondja: öt éve a vásárlók még csak 15 százaléka volt energiatudatos.

- Néha-néha jelentkezett komolyabb hőszigetelési igény, addig a mai napig a vásárlások 30-40%-ára tehető az alacsony energiafelhasználású házakba való nyílászáróvásárlási igény - mondta Tóth Mihály, Alfa-Tóth Kft. tulajdonosa, kereskedelmi vezetője.

Sőt, egy új technológiával a rezsiköltségeket nullára is lehet csökkenteni. Van oylan tégla, ami tégla természetes anyagból készül. Például agyaggranulátumból, amit nem is égetnek.

Ezzel a rendszerrel Németországban már 17 ezer házat építettek. Itthon még egyet sem. Egy kaposvári cég az országban elsőként vette meg a jogokat.

- Ezek a hőtermelő házak, minimum annyi energiát termelnek, ami a saját fenntartásukhoz szükséges, esetenként többet - mondta Daxner Gábor, a Váépszer Kft. ügyvezetője.

Hazánknak nincs kőolaj és földgázlelőhelye. Ezért a szakemberek szerint a megújuló energiáé a jövő.

- Erről kellene nekünk is gondolkodni, és mindenképpen szükséges olyan építési anyagokat használni, ami energiatakarékos és természetes - magyarázta Barlai Lajos, a B+K Épülettervezés és Kivitelező Mérnöki Iroda ügyvezetője.

Egy passzív ház megépítése 20-25 százalékkal drágább, mint egy hagyományos téglaházé. Külföldön ezt a különbözetet átvállalja az állam. A környezeti ártalmak felét ugyanis a háztartások által kibocsátott szennyezőanyagok okozzák.

Címkék: passzív ház, gazdaság