2010. augusztus 13-án kihirdették az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvényt, amely 2010. augusztus 16-án lépett hatályba. A módosító törvény két új illetékmentességgel egészítette ki az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt: ez alapján az örökhagyó és az ajándékozó egyenes ági rokona (leszármazottai, felmenői) által megszerzett örökrész, illetve ajándék mentes az illeték alól - áll az APEH sajtóközleményében.

Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik. Így például
egyenesági rokonnak kell tekinteni a vérszerinti gyermeket, szülőt, unokát, háztartásban eltartott szülő nélküli unokát örökbefogadott gyermeket, örökbefogadó szülőt.

Ezen mentességi szabály nincs értékhatárhoz kötve és vonatkozik a gépkocsi öröklésére is ajándékozására is, alkalmazása visszamenőleges hatályú.

Tehát 2010. július 1-jén jogerősen még el nem bírált ügyekre is az új szabályt kell alkalmazni. Jogerősen még el nem bírált az ügy, amelyben döntés még nem született vagy a döntés már megszületett, de a jogerő még nem állt be. Azokra az adózókra is vonatkozik az új mentesség, akik az örökléssel, ajándékozással kapcsolatban már kézhez vették az illetékkötelezettség megállapításáról szóló fizetési meghagyást, de az 2010. július 1. napjáig még nem vált jogerőssé.

Az egyenes ági rokonok közötti öröklést és ajándékozást a mentesség tényétől függetlenül
ezután is be kell jelenteni az állami adóhatósághoz az Itv.89-91.§-ai szerint.

Címkék: gazdaság