Négymilliárd forintnyi uniós támogatásból 10 somogyi város belvárosa újul meg idén. Tereket, sétányokat és épületeket alakítanak át. A kistelepülések sem panaszkodhatnak: 100 faluban lettek szebbek a közterületek. Nekik a megyei önkormányzat segített.

Múlt héten adták át Kaposvár új belvárosát. Új terek, épületek szépültek meg. Az unió 1,1 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést.

építkezés

Nagybajomban éppen a 61-es út építésén dolgoznak a gépek. Egyebek között  két régi, hullámpalás épület szeretnének rendbe tenni. A felújítandó ingatlanokon nemcsak a homlokzatok szépülnek meg, hanem az egyik udvarban még belső sétányt is kialakítanak. De járdafelújítás is szerepel a tervek között.

Az önkormányzat 266 millió forintot nyert belvárosrekonstrukcióra. A művelődési ház előtt park lesz és az épület is megújul majd.

- A 61-es út, az iskolák, óvodák felújítása szinte követeli, hogy a többi önkormányzati épületet és az önkormányzati egyéb ingatlanokat is felújítsuk. Erre az önkormányzatnak saját erejéből nincsen forrása - fogalmazott Czeferner Józsefné Nagybajom polgármestere.

Összesen 10 város nyert uniós forrást belvárosának felújítására. Kaposváron kívül Nagyatád, Barcs, Fonyód is több mint 300 millió forint támogatást kapott. A városok összen négymilliárd forintnyi uniós forráshoz jutottak.

A somogyi kistelepüléseken is elkezdődött a faluközpontok rendbetétele. Kaposfön már átadták a főteret. Ezen kívül még csaknem 100 falu igényelt támogatást, összesen egymilliárd fornint értékben.  

Több településnek a somogy megyei önkormányzat biztosította a beruházáshoz szükséges önerőt. Három éve hozták létre a kistelepülési önerő alapot.

- A mai napig 115 falun tudtunk segíteni a 230-ból. Mondhatjuk, hogy az elmúlt 2 évben minden második somogyi falun tudott segíteni a megyei önkormányzat - közölte Gelencsér Attila a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke.

Az uniós pályázatokhoz 500 ezertől 2 millió forintig tudtak segítséget adni.

Címkék: gazdaság