A szőlőtermés legalább egyötöde veszett oda a tavaszi csapadékos és a nyár eleji forró időjárás miatt. A növényvédő szereket gyártó hazai cégek tizenöt-húsz százalékos terméscsökkenést jeleztek, mivel az ültetvények súlyos peronoszpóra- és közepes lisztharmatfertőzést szenvedtek el a szélsőséges időjárás miatt. A szőlőbirtokok egy részén már megjelent a fakórothadás és a szürkepenész is. A szőlő növényvédelmi munkálatait gátolta a meleg időjárás is, hiszen már a kora délelőtti órákban is 25 Celsius-fok felett volt a levegő hőmérséklete, a permetezés következtében számos levél és bogyó megperzselődött.

Az átlagosnál lényegesen alacsonyabb szőlőtermés a tavalyinál magasabb felvásárlási árakat hozhat, de a hegyközségek szerint a termelőknek is sokkal nagyobb költsé­geik voltak, amelyeket a magasabb felvásárlási árak aligha kompenzálnak. Ültetvénykivágásra augusztus 31-ig lehet jelentkezni. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint ültetvénykivágásra eddig 3100 gazda igényelt támogatást. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint a termelők az idén is túligénylik a támogatást.

Badacsonyban lepalackozták az idei év első borát. Ez a Csabagyöngye, amit már augusztus elején leszüreteltek a Balatonnál. Az Európában legkorábban érő szőlőfajta hungarikumnak számít, mivel csak Magyarországon terem.

(Forrás: www.magyarhirlap.hu)

Címkék: lisztharmat, alacsony, szüret, szőlő, bor, gazdaság