1 milliót ígértek nekik, a törlesztést el is kezdték, de a pénzt nem kapták meg. Egy éve több kaposvárit károsítottak meg ugyanígy. Akkor a versenyhivatal pénzbüntetést adott a cégnek, de az újjáalakult, más néven. Ők járják most Somogyot.

Zsuzsa és Kálmán öt éve lakik Bárdudvarnokon három gyerekkel. Mindketten dolgoznak, de évek óta nem tudtak a házra költeni. A legnagyobb baj azonban az, hogy nincs vizük. Több száz méterről hordják ide a vizet. 1 millió forint hitelt szerettek volna felvenni. Már el is kezdték törleszteni.

kút

- Befizettük a 73 ezer forintot, visszavittük a papírt, megcsináltuk a szerződést - mondta Horváth Kálmán.

A várva várt pénzt azonban nem kapták meg. Rendkívül elkeseredettek.

- Ez a kölcsön lett volna az utolsó esély arra, hogy a kutunkat illetve a lakás körülményeit a gyerekeknek és magunknak is megfelelővé tettük volna. Sajnos nem sikerült - mondta Horváth Kálmánné.

Már csak az adakozók és a vállalkozók segítségében bíznak. Egy egyesület azon dolgozik, hogy visszaszerezze a befizetett pénzt.

- Amikor az irataikat elolvastam, akkor már láttam, hogy a családot becsapták. Három munkanapon belü ígértek nekik pénzt, amit nem kaptak meg. Egy fogyasztói csoportba léptek be - mondta Péter Gabriella az Európai Realitas Egyesület elnöke.

Ez azt jelenti, hogy a tagok minden hónapban befizetnek egy összeget. A cég pedig havonta nyerteseket sorsol ki. Készpénzhez azonban akkor sem juthatnak, csak vásárlói joghoz. Ezek a cégek azonban gyakran megszűnnek. Új néven újjálakulnak, és folytatják a tevékenységüket. Ez derült ki a Group Saving Kft.-ről is. A korábban Euró Correkt néven futó vállalkozás szerződéseit vették át. Erről a cégről is már beszámoltunk: több tucat kaposvári károsultjuk volt.

A Gazdasági Versenyhivatal idén májusban kilenc millióval büntette a Group Saving Kft.-t, mert a tájékoztatások nem feleltek meg a valóságnak.

- A versenyhivatal csak az elmúlt öt évben 140 millió forint bírságot szabott ki ezekre a vállalkozásokra, és érzékeljük, hogy a válság Magyarországra történő begyűrűzésével ezek a vállalkozások szinte reneszánszukat élik.

Jellemzően azok a fogyasztók jelentik a célcsoportjukat, akik a banki szolgáltatásokból kirekesztettek - mondta el kérdésünkre telefonon Zenisek Andrea a Gazdasági Versenyhivataltól.

Szerettük volna megkérdezni a Group Saving Kft.-t is, de adásunkig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Címkék: Horváth Kálmánné, Zenisek Andrea, Horváth Kálmán, Bárdudvarnok, gazdaság