nyugdijasok

A korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok több mint 62 százaléka nő Somogyban. A KSH legújabb felméréséből kiderült közel 3 millió nyugdíjas él ma Magyarországon. A nyugdíjban, járadékban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők népességen belüli aránya az ország nyugati és középső részében 1-2 százalékponttal alacsonyabb, míg a Dél-Dunántúlon magasabb az országos átlagnál.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság 2010. januárjában 2 millió 980 ezer személy részére összesen 249,4 milliárd forint nyugdíjat illetve nyugdíjszerű ellátást folyósított. Az ellátottak a népesség 29,8%-át tették ki, számuk 1,7%-kal csökkent a 2009. januárihoz képest, miközben a folyósított ellátások összértéke 4,1%-kal növekedett.

nyugdíj2

A fővárosban és a Nyugat-Dunántúl megyéiben - ahol legmagasabb az öregségi nyugdíjasok aránya - kisebb a rokkantsági nyugdíjasok, és különösen alacsony az egészségkárosodott személyek részaránya. A KSH adataiból kiderült: az ország fejlettebb, nyugati és középső régióinak megyéiben, és jellemzően a fővárosban a saját jogú nyugdíjasok általában hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek, mint az alföldi megyékben, Észak-Magyarországon vagy a Dél- Dunántúlon.

Tízezrével utasítják el a nyugdíjkérelmeket Magyarországon. Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatósághoz a 2010-es év első hat hónapjában összesen 280 265 igénybejelentés érkezett, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,4%-os csökkenésnek felel meg. Bár még nem minden igénylést zártak le, eddig összesen 61 509 elutasító határozatot hoztak.

(Forrás: www.penzcentrum.hu)

Címkék: nyugdíjkérelem, öregségi, Dél-Dunántúl, nyugdíj, gazdaság