A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program során 5,5 milliárd forintos ráfordítással kialakított létesítmény szeptember második felétől fogadja a látogatókat.

Az ország egyik legnagyobb és legmodernebb ilyen létesítménye 13 ezer négyzetméteren fogadja be a város három jelentős könyvtárát, a Pécsi Városi Könyvtárat, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát (valamint a jogi kar és a közgazdasági könyvtárait).

A tanulóterekkel, raktárakkal, folyóirat olvasókkal, s rendezvények megtartására alkalmas helyiségekkel is felvértezett épületben két kétszáz fős, konferenciák megtartására alkalmas előadóterem is helyet kap. Emellett a gyermekekről sem feledkeztek el a tervezők: számukra a legfelső szinti tetőkerthez kapcsolódó gyerekkönyvtárat és játszószobát alakítanak ki. Közösségi funkciókat is kap a ház, hiszen kiállítótér és a kávézó-étterem is helyet kap benne. Az épület mögött egy 261 férőhelyes felszíni parkolót alakítanak ki, míg a pihenni vágyókat az intézmény körül fás liget várja majd.

A regionális könyvtár és tudásközpont felépítésének célja nemes: az európai uniós szakmai követelményeknek megfelelően a város és a régió lakosságának információs és dokumentumigényét szolgálja majd, valamint alkalmas lesz közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is. A megvalósuló új könyvtárat épületi adottságai és korszerű felszereltsége alkalmassá teszik a lakosság eddiginél szélesebb körének kiszolgálására.

Egry Dóra, a Pécs2010 Menedzsmentközpont fejlesztési igazgató-helyettese azt mondja, már folynak a beköltözési munkálatok, így az ide hurcolkodó könyvtárak teljes, ma külvárosi raktárakban, éppen csak elégséges körülmények között tárolt állománya befér az új létesítménybe. Emellett a könyvtári raktárállomány folyamatos cserélődése miatt az sem várható, hogy a következő évtizedekben kinövi magát a ház, azaz elfogy a raktározásra alkalmas hely az épületben.

Nemcsak az értéktömeg tárolását oldják azonban meg a Tudásközpontban XXI. századi szinten, hanem maga a kölcsönzés is a legmodernebb technikával zajlik majd. A könyvtártagoknak egységes chipkártyát biztosítanak. Az intelligens „olvasójegyek” a kikölcsönzött könyvek adatainak tárolásán túl fizetésre is alkalmasak lesznek, hiszen többek között a feltöltött összeg erejéig fénymásolni is lehet velük.

Az új házban az éttermet, kávézót, a kaptárt, a tetőteret bárki látogathatja majd, mondja Egry Dóra, ám az olvasóterembe való belépéshez és a szabadpolcos kínálat megtekintéséhez az említett kártyára van szükség. A kölcsönzés is szinte teljesen automatizálttá válik, s a kötetek visszaadása még emberi munkaerőt sem igényel majd; tisztán gépek végzik a nyilvántartást, a regisztrációt.

Az új létesítményben a ma ismert egyik legmodernebb digitalizáló rendszer is megkezdi működését. A könyvszkenner segítségével komplett köteteket lehet a számítógépek számára is megjeleníthető formába másolni, ezzel pedig a tudásanyag későbbi gyors kereshetőségét megteremteni.

Címkék: PTE, Tudásközpont, Pécs, EKF, gazdaság