idosotthon

Sok idős ember a kevés hely miatt az illegális otthonokba kényszerül menni, ahol a havi ellátási díj sokkal többe kerül.

A 81 éves Margit néni szívbetegsége miatt idősotthoni ellátásra szorul. Fia nem tud figyelni rá a nap 24 órájában.

- Dolgoznak a gyerekeim, nem szabad egyedül lennem, mert ha rosszul vagyok akkor nincs segítség. Volt, hogy éjszakai is elvitt a fiam az ügyeletre, volt hogy ott fogtak - mesélte Somogyi Jánosné.
Somogyi Jánosné is sokat várt mire bekerülhetett a patalomi Park szociális központba. Hazánkban mintegy 12 ezer, Somogyban 300 idős ember vár arra, hogy bejusson hasonló intézménybe. A megyében egyébként 31 otthonban csaknem 2000-en laknak.

- Kevés a férőhely, sokan nem tudnak megélni abból a nyugdíjból, amit kapnak - mondta Farkas Lászlóné.

A probléma megoldása állami segítség nélkül lehetetlen - véli a patalomi Park Szociális Otthon igazgatója.

- Nem egy radikális férőhely növelésre, hanem a jelenleg működő szolgáltatások megerősítésére, minőség javításra, az alapszolgáltatások erősítésére, és elsősorban a demens férőhelyek növelésére az idősellátás területén - mondta Varga Zsolt igazgató.

A szociálpolitikus szerint a másik út pedig az lehetne, ha az idősek gondozása otthon is megoldaható lenne.

- Somogy minden kistelepülésén az idős emberek az otthoni környzetükbe tudjanak szociális ellátásokhoz hozzájutni, vagyis egy-két órás gondozás, étkeztetés, orvosi ellátás miatt ne kényszerüljön otthagyni családi házát az idős néni és bekerüljön otthonba - tette hozzá Varga Zsolt.

A kaposvári Liget Otthonba se rövid a várólista, éveket várnak a szépkorúak, hogy bekerülhessenek.
- Hozzám meg idejön a síró néni, hogy segítsek valamit, mert őneki nincs helye ebben a világban - mondta Varga Magdolna igazgató.

Ezért egyre többen kényszerülnek az illegálisan működő idősotthonokba. Ahogyan arról a Kapospontban beszámoltunk: Somogyban 20 ilyen működik. Ezek többségében magasabb díjat kell fizetni az ellátásért és sokszor a körülmények is embertelenek.

Címkék: Farkas Lászlóné, Varga Zsolt, Varga Magdolna, idősotthon, Patalom, gazdaság