A rendkívüli időjárás miatt Pincehely–Dombóvár és Csoma-Szabadi-Baté állomások között megrongálódott a pályaszakasz. A pályaszakasz helyreállítása miatt előreláthatólag augusztus 23-31. között folyamatos vágányzár lesz érvényben a vonalszakaszon.

A vágányzár ideje alatt a vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat:

- A személy- és gyorsvonatok utasait Pincehely–Dombóvár–Pincehely, Kaposvár– Dombóvár–Kaposvár között

- A pécsi IC vonatok - Budapest – Pécs utasait Simontornya–Dombóvár–Simontornya között

- A Somogy IC vonat  utasait Kaposvár–Simontornya–Kaposvár között

A Budapest Pécs között közlekedő IC vonatokon rendes üzemmenet esetén dombóvári átszállással közlekedő kaposvári utasainkat Simontornya és Kaposvár között közlekedő közvetlen vonatpótló autóbuszokkal szállítják el.

A közlekedési rend módosulása miatt a Budapest-Pécs viszonylaton a menetidő kb. 45 perces meghosszabbodásával kell számolni a vonatpótló autóbuszos közlekedés miatt.

Az IC vonatok Pécsről korábban indulnak illetve később érkeznek Pécsre. A munkálatok ideje alatt a 360 Ft-os kedvezményes IC pót- és helyjeggyel igénybe vehető feláras vonatokra 140 Ft-os helyjegy szól.

A vonatpótló buszokon kerékpárok szállítása nem lehetséges

A vágányzár ideje alatt érvényes módosított menetrendek listája 2010. augusztus 9-től a mav-start.hu és a mav.hu weboldalakon elérhetők.

Az autóbuszos átszállást követően a kocsik minősége, és komfortja eltérhet attól, amelyben az átszállás előtt az utas utazott. A komfort csökkenés a kocsik minőségi változásából adódik. Például az átszállás előtt IC minőségű kocsiban utazott az utas, ahol volt légkondicionálás, volt minden asztalnál 220 V és átszáll egy olyan kocsiba, ahol ezek a szolgáltatások nincsenek meg.

A szabadságok idején tartanak a munkálatok, hogy az iskolakezdésig minél kisebb fennakadással és kényelmetlenséggel járjon az utasok számára.

A MÁV-START Zrt. üzletszabályzata tartalmazza a vasúti személyszállítási szerződés általános feltételeit mind az utasok, mind pedig a MÁV-START Zrt. tekintetében. Az üzletszabályzatot a 1371/2007/EK számú európai parlamenti és tanácsi rendelet (az ún. utasjogi rendelet), a vasúti közlekedést szabályozó 271/2009. (XII.1.) kormányrendelet és az utasok észrevételei alapján módosította a személyszállító vasúttársaság a Nemzeti Közlekedési Hatóság jóváhagyásával 2010. június 1-jétől.

A fenti időszak alatt a jelenleg is érvényben lévő üzletszabályozás alapján történő visszatérítést alkalmazzák.

Az utasok az üzletszabályzat szerint feláras vonatok késésekor nemcsak a pót- és helyjegy árának, hanem a teljes (pót- és helyjegy árával növelt) menetjegy árának - 30 és 119 perc közötti késés esetén - a késett vonatra eső részének 25 %-a, - a 120 percet elérő vagy azt meghaladó késés esetén pedig az 50 %-a jár vissza az érintett utasok számára a benyújtott igények alapján.

Címkék: gazdaság