A terméskiesés mintegy 1 millió hektoliter bornak felel meg, ami 30 milliárd forintot jelent. A tavalyi évben a borászok a szőlőnek kedvező időjárásról és kivételes minőségű termésről számoltak be. Idén sajnos rosszabbak a kilátások.

„Az elmúlt 40 - 50 év legalacsonyabb szőlőtermése várható – foglalja össze a jelenlegi helyzetet Varga Péter a Varga Pincészet tulajdonosa - az átlagosnak mondható 4,5 millió mázsás termés helyett csak 3 – 3,2 millió ígérkezik. A terméskiesés mintegy 1 millió hektoliter bornak felel meg, ami 300 forintos literenkénti átlagárral számolva 30 milliárd forintot jelent. Az ország nagy borvidékein mindenhol minimum 30 százalékra becsülik azt a mennyiséget, amit a mai napig elvesztettünk.”

A kemény, hideg tél, a borongós tavasz és az esős nyár miatt a megszokottnál két héttel később szüretelhető a világ legkorábban beérő szőlőfajtája. Az északi féltekén nincs olyan borászat, amely már szeptember elején elkészülne újborával.

Az egyik legkorábban piacra dobott bor a novemberben forgalmazásra kerülő francia Beaujolais Nouveau. Nekünk magyaroknak viszont van egy olyan szőlőfajtánk, a Csabagyöngye mely az északi félteke legkorábban termő szőlője. Ideális esetben már augusztus első napjaiban szüretelhető, idén azonban késében vannak a magyarok.

A jégeső minden évben elkerülhetetlenül elveszi a maga részét, de ennyire, mint az idei évben, senki sem emlékszik. A legnagyobb bajt azonban a betegségek okozzák, amiből idén volt már minden, peronoszpóra, botritisz, szürkerothadás és lisztharmat is. Akik még bírják anyagilag már az ötödik-hatodik permetezésnél tartanak, szerencsés év összesen ennyivel is megúszható, de hol van még a szeptember, az október.

Elkezdték hétfőn a világ legkorábban érő szőlőfajtáját szüretelni a Dél-balatoni Borvidéken. A csabagyöngyét az esős, hűvös idő miatt a szokásosnál két héttel később kezdték szedni.

Címkék: Varga Péter, jégeső, szőlő, bor, termés, gazdaság