Az akció keretében a kaposvári ebek 95 százaléka kapta meg a chipet, ezáltal nagymértékben sikerült a kutyaharapással járó egészségügyi kockázatot csökkenteni. A rendszerről Szita Károly polgármester és dr. Zomborszky Zoltán, a Magyar Állatorvosi Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délután.

Az uniós jogszabályok szerint nemzetközi utaztatásnál és tenyésztésnél eddig is kötelező volt azonosítóval ellátni a kutyákat. Kaposvár úgy döntött, hogy a városban élő valamennyi ebet azonosíthatóvá kell tenni, jelentősen csökkentve ezzel a kóbor kutyák okozta egészségügyi kockázatokat.

- A kaposvári kutyák 95 százaléka kapott személyi igazolványt, vagyis mikro chipet az elmúlt két hónapban. Egyedüliek vagyunk a hatékonyság szempontjából, 6917 kutyának van már chipje. A kaposváriakat is foglalkoztatják a kutyatartással járó problémák, ezek nagy részét sikerül megoldanunk ezzel a lépéssel - mondta Szita Károly. A polgármester szerint e tekintetben is rendnek kell lennie Kaposváron, s a gazdik felelősséggel tartoznak az kutyájukért.

2011 januárjától kötelező lesz a chip használata, a város azonban már idén lehetőséget adott arra, hogy az állattartók ingyen beültethessék kutyáikba. Ez 7 millió forintba került, a költséget a város állta. Aki nem élt a lehetőséggel, annak ezentúl 4000 forintot kell fizetnie az adatok felviteléért és a beültetésért.

- Köszönettel tartozunk a városnak az intenzív tárgyalásokért, amelyeknek az volt a célja, hogy minden kaposvári kutyáknak legyen egyedi azonosítója - mondta dr. Zomborszky Zoltán. A Magyar Állatorvosi Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke hangsúlyozta: a lépésnek óriási az állatvédelmi jelentősége, hiszen ezentúl nem kell menhelyre vinni a talált állatot, hanem az azonosítást követően elegendő a gazdájához visszakísérni.

Az ebtulajdonosok a beültetéskor kaptak egy-egy állategészségügyi kiskönyvet is, amelyben minden olyan fontos adatot - oltások idejét, a beültetett chip számát - rögzítettek, amely egy esetleges harapásnál információval szolgálhat az esetleges egészségügyi kockázatokról, például, hogy veszettség ellen volt-e oltva az eb, vagy sem. Az akció eredményes volt, hiszen 1200-zal több kutya kapott azonosítót, mint ahányat beoltattak veszettség ellen egy évvel korábban.

A chipes oltás egy modern eljárás, fájdalommentesen elvégezhető, az állatorvosok a nyakbőr alá ültetik be a rizsszem méretű eszközt. Az állatorvosok, illetve a kóbor állatok befogására szakosodott csapat tagjai olyan készüléket kapnak, amellyel le tudják olvasni a chipen tárolt adatokat.

Címkék: gazdaság