Egy Somogy megyei, baromfitenyésztést végző Kft. iratanyaga 25 darab olyan termékbeszerzésről szóló számlát tartalmazott, amelyeken ugyan a Kft. került vevőként feltüntetésre, azonban a számlák teljesítését igazolni hivatott bizonylatokon nem a Kft., hanem a Kft. kapcsolt vállalkozásának bélyegzőlenyomata szerepelt, a számlák teljesítését nem a Kft. igazolta, hanem a kapcsolt vállalkozása, azaz a termékértékesítés nem a Kft., hanem a kapcsolt vállalkozás részére történt.

A fentiek alapján az ellenőrzés megállapította, hogy a gazdasági esemény nem a számlán szereplő felek közt jött létre. A kapcsolt vállalkozás beszerzéseit nem lehet az adózó könyvvitelében megjeleníteni, rögzíteni, mint valós beszerzéseket, hiszen azok nem az adózó bevételszerző tevékenységét szolgálták.

A számlák így tartalmukat tekintve nem hitelesek, helytállóak. Az ellenőrzés végül a Kft. adózás előtti eredményét 33.227 ezer forinttal megnövelte, továbbá 5.490 ezer forint általános forgalmi adókülönbözetet került megállapításra a Kft. terhére.

Forrás: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél –dunántúli Regionális Igazgatóság

Címkék: gazdaság