Egy Baranya megyei, mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelmi tevékenységet folytató Kft. fő beszállítóját a bíróság ismeretlen cég okán törölte a cégnyilvántartásból. Az említett beszállító társaság bejelentett székhelye nem létező címen volt, érvényes telephellyel, bejelentett foglalkoztatottja nem volt.

A beszerzések esetében a számlák pénzügyi teljesítése minden esetben készpénzzel történt, amennyiben azonban a beszerzésekhez szükséges pénzmennyiség nem állt rendelkezésre a vizsgált Kft. pénztárában, a hiányt az ügyvezető, illetve a lánya által nyújtott kölcsönnel pótolták.

Az adóhivatal rendelkezésére álló információk alapján azonban egyik magánszemély sem rendelkezhetett a kölcsönszerződések szerinti adózott jövedelemmel a vizsgált évek tekintetében.

Az ellenőrzés a vizsgált Kft. általi gabona továbbértékesítés tényét elfogadta valós gazdasági eseménynek, mivel a vevői számlák kiegyenlítése többségében átutalással történt, a vevők áfa bevallásának nagyságrendje alátámasztja az ügylet teljesítését, továbbá a vevők többsége exportértékesítést valósított meg, melyet a meglévő vámpapírok is alátámasztottak.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a beszerzett terményeket a Kft. továbbértékesítette, exportálta, a termény rendelkezésre állt, azonban a beszerzés bizonyítottan nem a számlán szereplő Kft-től történt. A fentiek miatt 25.019 ezer forint általános forgalmi adókülönbözet keletkezett az adózó terhére.

Forrás: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél –dunántúli Regionális Igazgatóság

Címkék: gazdaság