Ezt a cukorgyárban is tapasztalták. A 650 milliós beruházás napokat csúszott a csapadék miatt. Ennek ellenére az egy hónap múlva kezdődő kampányra mindennel elkészülnek. Most a répaürítő és a mosó berendezés felújítása zajlik. Csak ez 80 millióba kerül.

Gőzerővel dolgoznak a cukorgyárban. Pedig a kampány csak egy hónap múlva kezdődik. Szeptemberben ide érkeznek majd a kamionok. Ezért a répaürítő berendezést bővítik két és félszeresére. 500 tonna répát tud majd egyszerre fogadni. Ez több szempontból fontos, mondja a vezérigazgató-helyettes. Egyrészt nem kell várakozniuk a kamionoknak, ezért a városban nem okoznak dugót. Másrészt minden típusú teherautót tudnak majd fogadni.

- Elsősorban az autópályáról kiszorult nagy szállítókamionok vették át a répa fuvarozását, melyekkel a régi ürítőberendezésünk a hátsó ürítésre nem volt felkészülve. Most már erre is alkalmas - fogalmazott Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

A répamosó berendezést is felújítják. Növelni kell az áteresztőképességét, ezért lecserélték a tengelyeket jóval erősebbre.

A répatisztítás utolsó fázisa a mosóban történik, ahonnan a megtisztított répát egy szalagra helyezik át, innen pedig az útja az üzembe vezet, ahol feldolgozzák.

Addig még rengeteget átalakítást végeznek a gyárban. A biogázüzemnél is csöveket építenek. Eddig a többletlé a sántosi tisztítóba került. Most felhasználják, és egy egyszerűnek tűnő módszerrel még több biogázt állítanak elő.
Az eljárással naponta plussz 4-5 ezer köbméter gázt nyernek. Jövőre pedig azt tervezi a gyár, hogy olcsó műtrágyahelyettesítőt állítanak elő.

Címkék: gazdaság