Áramtolvajokat kerestek az E-on szakemberei a Balaton déli partján. 40 bejelentett cím szerepelt a listájukon Fonyódtól Siófokig. A balatonszemesi üzletsornál a sajtó munkatársait is invitálták egy ellenőrzésre. Igaz, az újságírók a magánterületre már nem mehettek be.

áramlopás

Áramlopás (fotó: police.hu)

Az áramkommandó megjelenésekor szinte pánik tört ki az üzlettulajdonosok körében. A média munkatársait meglátva volt, aki napernyőkkel takarta el a bolt bejáratát. Van akinek volt is oka a félelemre: a reggeli órákban 3 villanyórát szereltek le, mert sérült volt a plombája, illetve az országos mérésügyi hatóság pecsétje.

Csütörtökön összesen 65 helyen ellenőriztek, és minden harmadiknál találtak szabálytalanságot, ezért jegyzőkönyvet vettek fel.

14 milliárd forint az E-on kintlévősége. Emiatt van szükség az ellenőrzésekre, amely évente 55-60 ezer akciót jelent a Dél-Dunántúlon. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy rendőri segítséget kell kérnie az áramszolgáltatónak.

A legnagyobb idei fogásuk egy kft lebuktatása volt. A cég 20 millió forint értékű áramot vételezett a villanyórát megkerülve.

A legtöbbször az óra plombáját sértik meg, vagy valamilyen módszerrel megállítják a mérőt. Ezen kívül használják az úgynevezett lopótök nevű műszert, ami állítólag lassítja az óra forgását. Bár a módszerek egyre kifinomultabbak, a hozzáértő szakemberek mindig észreveszik a próbálkozásokat.

Ezek a megoldások ráadásul nem veszélytelenek. Előfordult, hogy az ikerház egyik felében megcsapolták a vezetéket és az így keletkezett tűzben leégett mindkét lakrész. Továbbá az áramütés veszélye is fennáll.

A szegényebb réteg áramlopásain túl a tehetősebb ingatlantulajdonosok is "ráfanyalodnak" a szabálysértésekre. Vannak, akik a medencét, míg mások a garázs előtti kocsifeljárót fűtik, hogy ne kelljen havat lapátolniuk. A másik véglet, amikor a lopott árammal a disznóólban világítanak és fűtenek a kismalacoknak.

Az áramlopások 20 százalékát viszont ipari céllal teszik: vállalkozások üzemek próbálják így csökkenteni a költségeiket, amíg le nem buknak. Az E-on kintlévőségének nagyobb része is tőlük származik.

A szakemberek azt mondják, már csak azért sem érdemes lopni, mert bármilyen kifinomult is legyen a módszer, mindig hagy valamilyen nyomot a vezetéken vagy az órán.

Címkék: gazdaság