180-an dolgoznak a Kaposplast Kft.-nél. Mindenki be van jelentve, és időre megkapják a fizetésüket. A cég vezetése mindenben a maximális pontosságra és szabályosságra törekszik. Mégis találtak hibát a hatóságok. A cég vezetője azt mondja: a munkaügyi felügyelőség 6 hónapon keresztül járt hozzájuk. 1,2 millió forintos bírságot kaptak.

Palócz Tamás, a Kaposplast Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: addig voltak náluk az ellenőrök, amíg nem találtak valamit. Ez követően pedig segítséget nem kaptak, csak a számlát, hogy fizetni kell. Nem egyedi esetről van szó, a somogyi vállalkozók egyre gyakrabban panaszkodnak. A Munkaügyi Felügyelőség 3 éve 1400 munkáltatót ellenőrzött, 2008-ban már harmadával többet. Tavaly csökkent az ellenőrzések száma. A munkaügyi bírságok értéke is arányaiban csökkent. Tavaly több mint 230 millió forintot szedtek be.

Annak ellenére hogy az APEH 3 éve több ellenőrzést hajtott végre, kevesebb bírságot szabott ki. Tavaly a razziákon kivetett büntetések meghaladják a 4 milliárd forintot, ez csaknem duplája a 2007-esnek. Idén is folytatódik a fokozott ellenőrzés. Eddig 2300 céget vizsgáltak át, 12%-kal többet, mint tavaly ilyenkor. 2010-ben főként a papír-, a zöldség-gyümölcs-, a vas- és festékárusítással foglalkozó vállalkozások számíthatnak az Apeh munkatársaira.

Ma egyébként az országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amelyet a kereskedők és a vendéglátósok érdekképviselete, valamint a megyei közgyűlés elnöke is elsőként támogatott. Kertész Rezső, a KISOSZ somogy megyei társelnöke hozzátette: a javaslat célja, hogy az első ellenőrzésekkor a hatóságok kötelezően ne alkalmazzanak bírságot, hanem csak figyelmeztessenek. A társelnök hozzátette: a kis- és középvállalkozások számára olyan törvények kellenek, amelyeket be lehet tartani.

Címkék: Kaposplast Kft., kereskedők, Apeh, ellenőrzés, gazdaság