Jelenleg 180-an dolgoznak a Kaposplastnál, 50-nel többen, mint az elmúlt évben. Jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, duplájára növelve a kapacitást. Ennek ellenére a fizetéseket nem tudták emelni. Poth Gergely fél éve dolgozik itt, mint sorkezelő. 80 ezret visz haza havonta. Mint mondja elégedett, mert több cégnél vagy nem fizetnek vagy késve kapják meg az alkalmazottak a járandóságukat. itt pedig mindig időben megkapja fizetését.

A Kaposplast Kft. vezetője Palócz Tamás elmondta: rengeteg járulékot kell fizetni a munkavállalók után, így csak a kötelező mértékben tudnak béreket emelni. Ráadásul a folyamatos ellenőrzések is hátráltatják a béremelést.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: sok esetben az indokolatlan ellenőrzések, felülvizsgálatok több százezer, több milliós bírságokat eredményeznek, amelyeket sajnos a dolgozói béremelésekből vesznek el.

Szakemberek szerint az elmúlt két évben csak a jelentős külföldi megrendeléssel dolgozó cégek tudtak fizetést emelni, ott is csak egyes munkakörökben.

Gergye István a Global Human Center igazgatója elmondta: idén kevesebb munkabérért vállalták a munkát. Nemcsak a gazdasági válság miatt volt ez jellemző, hogy csökkentették a munkaórák számát, ezzel a bért is, hanem ez a mai napig megmaradt, nem emelésről, hanem csökkentésről beszélnék jó néhány területen.

Ilyen például az adminisztratív munka. Annyian szeretnének irodában dolgozni, hogy már csak minimálbért keresnek. Az elit munkakörök hiányoznak a megyéből, csupán néhányan visznek haza 1 millió forintos havi fizetést.

Az átlag Somogyban 170 ezer forint, ami kétharmada a budapesti fizetéseknek. Kaposvár a 38. helyen áll egy közvélemémykutató cég által vizsgált 80 város között. Itt bruttó 176 ezer forint a havi fizetés. Ez 13 ezerrel kevesebb, mint amennyit a régióbeli pécsiek keresnek, és 20 ezerrel több, mint a szekszárdi kereset. Szakemberek szerint az adókedvezményekkel növekedhetnek a bérek a következő évben.

Címkék: munkabérek, fizetés, Somogy, gazdaság