Estétől hidegfront vonul át az országon, a zivatarokat eső, jég, viharos szél kísérheti majd - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

A napi középhőmérséklet szombaton általában 27 Celsius fok körül vagy fölötte alakul az országban. Kezdetben keleten, északkeleten fordulhat elő helyenként zivatar, majd várhatóan estétől - egy érkező hidegfront hatására - a Dunántúl nyugati részén is.

eso2

A zivatarokat jelentős mennyiségű, 20-40 milliméter körüli csapadék, jégeső, valamint viharos, 60-85 kilométer/órás széllökések kísérhetik. Néhol heves zivatar is kialakulhat, amelyet két centiméter átmérőjű jég, valamint akár 90 kilométer/órás szélroham és heves felhőszakadás is kísérhet. Szombaton nagyon erős lesz az UV-sugárzás, 11 és 15 óra között a napon nagyon gyorsan, 17 perc alatt le lehet égni, kisgyerekeknél ennél is kevesebb idő alatt.

Az orvosmeteorológusok szerint a fülledt, meleg idő fokozott megterhelést jelent a szervezet számára, szédülés, fáradékonyság jelentkezhet, tanácsos sok folyadékot fogyasztani.

Az országos tiszti főorvos már korábban elrendelte a szerdától vasárnapig tartó harmadfokú hőségriadót az egész ország területére - írja az MTI.

Címkék: Időjárás, OMSZ, gazdaság