hallopas2

Egy-egy ellenőrzés során akár több száz méter hálót is kiszednek a vízből a halőrök. Tizennégyen dolgoznak a Balatonon. Ez nagyon kevés a 600 négyzetkilométernyi vízfelületre.

- Páronként közlekednek, és rendelkeznek gépjárművel, rendelkeznek különböző olyan eszközökkel, ami a felderítést segíti, ez a távcsőtől kezdve az éjjellátó távcsövön át különböző GPS-ekig - mondta Varga László a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A halőrök a vízirendészettel is együttműködnek. Ebben az évben eddig 4 rapsicot értek tetten.

- Ebben volt kisebb fogás is, néhány 10 ezer forintos kárérték, de volt félmillió forintos egyszeri fogott érték is, ami nyilván egy olyan minősítő körülmény, ami vélhetően magasabb büntetést fog maga után hozni - mondta Nagy Jenő alezredes, bűnügyi osztályvezető.

A halgazdálkodási vállalat szerint a tolvajok vevői a balatoni éttermek. Ebben a büfében azonban egy balatonlellei cégtől veszik a halat, legálisan.

- Van balatoni ponty, meg keszeg az nincsen, de fogas, fogasfilé és egész fogas. Azonkívül meg pisztráng, ami ugye nem balatoni - mesélte Élő Tiborné büfétulajdonos.

Idén 90 tonna halat telepítettek a Balatonba. A rapsicok ennek nagy részét lehalásszák. Pedig a horgászok is rendszeresen jelentik, ha orvhalászokat látnak.

Címkék: Élő Tiborné, Nagy Jenő, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, Varga László, orvhalász, rapsic, gazdaság, Balaton