Teával kínálja a nővér késő délután a Liget Időskorúak Otthonának lakóit. A tikkasztó hőséget ugyanis rosszul viselik.

- Kicsit nehezen. Nehezen. Dialízisre is járok, egyébként veseelégtelenségem is van,  minden második nap járok oda is, hát az sem éppen szanatórium. Kellemetlen, cukorbeteg vagyok - mesélte Antal Jánosné.

Az otthonban ilyenkor az átlagosnál jobban odafigyelnek az időekre, akik a hőségben a legveszélyeztetettebbek.

- Igyekszünk inkább a kora délelőtti órákban és a késő délutáni órákban az udvarra kivinni őket. Egyébként meg lesötétítjük a szobát, légkondicionáló van az étkezőben  Az egy nagyon kellemes, napközben többször bemehetnek. A folyadékpótlás, ami nagyon fontos - mondta Major Lászlóné, ápolási vezető.

A nagy meleg azonban még ilyenkor, késő délután is elviselhetelen, ezért a legtöbben  visszamennek a hűvös szobába.

Az ÁNTSZ tegnap elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriadója miatt a kaposvári kórházban is megtették a szükséges intézkedéseket. Ilyenkor ugyanis a sürgősségire és az intenzívre is egyre több idős szívbeteg és balesetben megsérült fiatal kerül.

- A kórház az irányítási rendszerben eljárt. A betegeknek nemcsak az intenzív osztályon, hanem a többi osztályon is megfelelő hátteret biztosít. Folyadékot, a  műtétetes betegek számára klimatizált kórtermeket. A körülményekhez képest ezzel elmondható, az intenzív osztály vagy sürgősségi intenzív rész egy különleges helyet képvisel - mondta el Dr. Kiss István, osztályvezető főorvos.

Ha tömeges ellátásra lesz szükség, akkor pedig egy katasztrófa tervszerint a kórház más területein is helyeznek el beteget. Vasárnap egy hidegfront éri el térségünket.

Kaposvár átlagos vízfogyasztása 11 ezer köbméter. Az elmúlt napokban a kánikula miatt 20 százalékkal emelkedett a vízfogyasztás.

Szerdán körülbelül 12 800 köbméter vizet fogyasztottak a Kaposváriak. A Vízműnek 16 ezer köbméterig van kapacitása, tehát elegendő mennyiség áll rendelkezésre, nem kell vízkorlátozást bevezetni - mondta el kérdésünkre Ift Miklós, a Kaposvári Vízművek ügyvezető igazgatója.

Az áramszolgáltatás 4-5 százalékkal emelkedett a régióban. Ez nem jelent problémát hálózat üzemeltetésében - tájékoztatott Egyházi Nikoletta az E-on kommunikációs munkatársa.

Amikor a hőmérséklet 30 Celsius fok fölé emelkedik, az áramfogyasztás hasonló összeget jelent, mint egy extrém hideg téli napon a gázfogyasztás. Ezért azt tartják a szakemberek, hogy a hűtés annyiba kerül, mint a fűtés.

A tapasztalatok szerint a légkondicionálót használó fogyasztók havi számlája akár tízezer forinttal is megemelkedhet.

Címkék: Kaposvári Vízművek, Ift Miklós, vízfogyasztás, gazdaság