málna

Az utolsó szem málnát szedi a négytagú család. A kert másik felén nem is málna terem, hanem szeder. Ma mást nem is találtunk a faluban, aki málnát szedett. Tavaly júniusban teljesen elverte a jég Segesdet és környékét. Baranyaiék ősszel még reménykedtek, hogy nyárra helyrejön a málnás. De sokan inkább kivágták a töveket.

Ott mind málnások voltak valamikor, és most jelen pillanatban, ha úgy tetszik, gazdátlanul vannak azok a területek, ahol valamikor komoly pénzt termeltek -mondta el a KaposPontnak Szalai József. Jóska bácsi Segesd egyik legnagyobb málnatermesztője volt. Most a fiáék ültetvényén segít. Azt mondja: régen a nyári termésből vettek egy Daciát. Most alig néhány tízezer forintot lehet vele keresni. Szerinte a törvények és a kereskedők is hibásak.

Jóska bácsi azt mondja: az egykori területek 1%-a maradt meg. Bencze Imre, Segesd polgármestere elmondta: tavaly csődbe ment a cég, amely 80-100 embernek adott munkát. A polgármester hozzátette: a fölszámolóbiztos eladta egy ingatlanforgalmazó vagy befektető cégnek, a befektető cég viszont továbbadta, úgy tudom, elég busás haszonnal egy magánembernek, és hát a sorsáról most nem tudok, azt is csak hallomásból tudom, hogy jövőre szeretné ismét beindítani a hűtőházi tevékenységet. A polgármester azt mondja: ők is megvették volna a hűtőházat, ha tudják, hogy eladó. Úgy értesült: 28 milliót ért, aztán 60 millióért adták tovább.

Címkék: málna, termés, kevés, gazdaság