A válaszadók szerint az üzleti tevékenységet a kereslethiány akadályozza a legagyobb mértékkben, de a törvényi kiszámíthatalanság is visszaveti a beruházási kedvet.

Most sok a vásárló, de ez a szőnyeg és lakberendezési áruház is megérezte a válságot. A 8 főt foglalkoztató vállalkozás forgalma jelentősen visszaesett tavaly. Az üzletvezető azt mondja: az árakat igyekeznek minél lejjebb szorítani.

Horváth István ügyvzető, Baross szőnyegáruház: Az idei év a túlélésről szól. Nagyon-nagyon kevés profittal dolgozunk. Igyekszünk a beszállítóinktól a legjobb árakat kicsikarni, és emiatt a vásárlókat is legjobb árakhoz juttatni.
Hasonlóan gondolkodik a legtöbb somogyi vállalkozó. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara friss felméréséből kiderült: bizakodóbbak a cégek. A várható üzleti helyzetüket pozitívan látják. De a jelenlegi üzleti helyzetüket is jobbnak ítélik, mint egy évvel korábban.
A foglalkoztatásban is pozitív az elmozdulás.

Kovács Andrea, kereskedelmi ejlesztési referens: Ez még nem azt jelenti, hogy feltétlenül bővülésre számíthatunk, de a válaszokból az kövekezik, hogy a bővítést és a csökkentést tervező vállalkozások száma kiegyenlítődött.
A femérésből az is kiderült: az üzleti tevékenységet legnagyobb mértékben, több mint 80%-ban a kereslethiány veti viszza. De a tőkeszegénység és a szakképzett munkaerő hiánya is érezhető a megyében. A válaszadók egy része a törvényi kiszámíthatatlanságot, a bürokráciát és a körbetartozásokat is akadályként érzékeli.

A vállalkozók országos szövetségének megyei elnöke azt mondja: az új kormány sokat tehet a kis- és középvállalkozások érdekében. Az első intézkedésekkel elégedett az érdekképviselet.  
Daxner Gábor, megyei elnök VOSZ: Egy néhány éven belül megszűnik a számkivetettségünk ebben az országban, és azonos rendű és rangú vállalkozók lesznek a magyarok, mint a nálunk működő külföldiek. Erre megvan számtalan jel, pl: az adókedvezmény, amit bevezetnek.
Daxner Gábor hozzátette: a külföldi befektetők helyett magyarokkal kellene építtetni a nagy állami beruházásokat, például az autópályákat.

Címkék: Kovács Andrea, Vosz, Horváth István, Daxner Gábor, vállalkozások, gazdaság