csekk


Óriási mértékben, átlagosan 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a benzin, és a devizahitelek törlesztőrészletei is meredeken emelkednek. A legtöbben az ételen spórolnak, hogy kijöjjenek a pénzükből.

A zöldség, a sárgarépa, a káposzta, a karfiol, a paradicsom. Ezek drágultak a leginkább. Ennek ellenére még így is olcsóbbak, mint külföldön.

A sok eső miatt nemcsak a zöldség, hanem a gyümölcs is többe kerül. És nemcsak az élelmiszer kerül többe. A benzin ára csillagászati. Mészáros Máté pizzafutár, naponta 2-300 kilométert autózik. Emiatt még nyaralni sem megy idén. Ezzel valószínűleg nincs egyedül. Egy átlagos család terhei ugyanis jelentősen növekedtek egy év alatt.

Egy kis autót tavaly tele lehetett tankolni 9 ezer foritnból. Ma ehhez 14 ezer forint szükséges. A devizában felvett lakáshitel 30%-kal magasabb, mint egy éve. Pedig már akkor is jóval többet fizettek az adósok, mint amikor felvették a kölcsönüket. Ha csak napi ezer forintot költünk élelmiszerre, akkor a havi 30 ezres vásárlás 30 százalékkal kerül most többe, mint egy éve.

A vásárlók ezért mindenből az olcsóbbat keresik. Pedig ezek egyre többe kerülnek. Július 2-tól például 30 százalékkal drágult a túró és a cukor. Egy-két hónapon belül pedig az étolajra ára a duplájára is emelkedhet - jósolják a kereskedők.

Címkék: drágulás, áremelés, gazdaság