Hamarosan feltámadok! - ez volt a Somogyszob-Balatonszentgyörgy között utoljára közlekedő BZ motorvonat, vagyis Piroska elejére írva 2009 decemberében. A bezárt szárnyvonal utolsó szerelvényén könnyes szemű vasúti dolgozók és vasútbarátok ültek. Reménykedtek abban, egyszer még újra gördül vonat a szárnyvonalon.

Videónk 2009 december 13-án készült a Somogyszob - Balatonszentgyörgy vonalon

Talán nem is kell olyan sokáig várni erre a pillanatra. Az Orbán-kormány tervei között szerepel ugyanis a bezárt vasúti mellékvonalak megnyitása. Ezt Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter nyilatkozta. A szocialista kormány 2007-ben 14, majd 2009-ben 24 vonalon szüntette meg a személyforgalmat. Tavaly decemberben egyebek között a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vonalon is megszüntették a közlekedést.

A jelenlegi tervek szerint felülvizsgálják az akkori döntést. A vonatokat ott indítják újra, ahol szükséges a vasúti közlekedés a vidékfejlesztési elképzelésekhez, a lakosság helyben tartásához és a gazdasági növekedéshez. A kormányzatnak hasonló elképzelése van a bezárt kisposták megnyitásával kapcsolatban is, hiszen a hivatal helyett 946 településre jár jelenleg mobilposta.

Hogy melyik szárnyvonalat és postát indítsák újra, a MÁV és a Magyar Posta menedzsmentje fogja meghatározni a minisztérium számára.

Címkék: Közlekedés, MÁV, vasút, gazdaság