Beindult a foglakoztatás Somogyban. Egyes ágazatokban több a megrendelés, ezért több száz dolgozót tudnak felvenni. A válság miatt megszűnt cégek azonban nem tudták újra indítani a termelésüket, a dolgozóik többsége azóta sem tudott elhelyzekedni. A kisebb cégek sem tudnak egyelőre létszámot bővíteni.

munka

Fényképező-, és barkácsgépekhez gyártanak akkumlátorokat a Videoton marcali gyárában. A cég két éve kezdte el itt a termelés bővítését. Már 220-an dolgoznak, de folyamatos a munkaerőfelvétel.   

- Most elsősorban szakemberekre lenne szükségünk, mérnönökre, termelés irányítókra. Akik a tervezésben tudnak részt venni. Várhatóan ősztől még további 30 fővel bővítjük a betanított dolgozói létszámot is - mondta Gerber András a Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezetője.

Az igazgató azt mondja: ők már kilábaltak a válságból, meghaladták a 2008-as év hasonló időszakának szintjét.

Ezt több nagyobb ipari cég is elmondhatja magáról. Az egyik munkaerőközvetítő cég például több száz somogyinak tudna munkát adni, igaz nem a megyében, hanem Zalaegerszegen.  

- 600 embert szeretnénk ott foglalkoztatni. Ez egy elektronikai összeszerelést végző gyár. Mobiltelefonok összeszerelését fogják ezek az emberek végezni. Ide keresünk többféle pozícióra embereket - tájékoztatott Miseta Gábor a Dologidő Kft. közvetítési üzletágvezető.

Betanított munkásokat, számítógépes szakembert, operátort, mérnököket. Az ő bérük 360 ezertől akár a 600 ezerig is terjedhet, de elvárják a tárgyalóképes angol nyelvtudást. Több mint egy tucat ilyen betöltetlen álláshelyük van - tette hozzá.

A munkaügyi központ adatai szerint a kis cégeknek még nem megy jól Somogyban. Jelenleg 520 álláshelyet tartanak nyilván. Ez harmad annyi, mint tavaly ilyenkor.

Azonban állást tudnának segédmunkásnak, felszolgálónak, szakácsnak, takarítónak, péknek. Őket főként a Balaton partra várják.

A munkaügyi központ vezetője szerint: az alkalmi munkavállalás új bonyolult szabályozása miatt a munkaadók több embert vesznek fel.

- Az új egyszerűsített foglalkoztatási lehetőség a munkáltatók egy részét olyan irányba terelte, hogy a korábban alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozókat hattározott idejű munkaviszonyba alkalmazza - fogalmazott dr. Tarrné dr. Törzsök Piroska, a regionális munkaügyi központ kaposvári igazgatója.

Az utóbbi hónapokban egyébként az álláskeresők száma is csökkent. Jelenleg 24 ezren vannak a megyében.

Címkék: munkalehetőség, Gazdaság