Dobson beszámolója szerint a Duna és a Tisza mentén szervezetten zajlanak a védekezési munkák, a Tisza Szolnoknál kedden tetőzik, a Duna tetőzését Mohácsnál csütörtök-péntekre várják. Borsodban aktív védekezés gátmegerősítés Sajóládnál és Ócsanálosnál van még. A megyében a védekező erők száma 5.500-ra csökkent. A rendőrök többsége visszatérhetett állomáshelyére - mondta a szóvivő.

A munkák nagyobbik részét egyre inkább a helyreállítás - ezen belül a szivattyúzás - és a fertőtlenítés, illetve, ahol már lehetséges a homokzsákok begyűjtése adja. A fővárosból hat szivattyút irányítottak a tűzoltók Borsodba. A megyében megkezdődött a szúnyogirtás is. A védekezésben résztvevőket és a lakosokat is beoltják a fertőzések ellen - tette hozzá Dobson Tibor, aki elmondta azt is, hogy a kánikulában felgyorsul a szerves anyagok bomlása, így a fertőzés veszélye is nő.

vedekezes

Borsodban jelentősen - mintegy 800 fővel csökkent a kitelepítettek száma, így most 3.700-an vannak, míg országosan 4.500 a kitelepítettek száma. A Duna és a Tisza mentén főként az ártereken lakók kényszerülnek lakhelyük elhagyására az árvíz miatt. A spontán visszaköltözés Borsodban szinte megállíthatatlan - mondta a szóvivő, megismételve, hogy ez számtalan veszéllyel jár. Azért nem javasolt a visszaköltözés, mert azok a házak, amelyek újra elfoglalására még nincs hatósági engedély, még valószínűleg vízben állnak, nincs bennük közműellátás, fertőzésveszélyesek, és statikai állapotukat meg kell vizsgálni - hangsúlyozta Dobson Tibor.

Címkék: Borsod, helyreállítás, védekezés, árvíz, gazdaság