Oktatási szakemberek szerint a szakképzés jövője az infrastruktúra-fejlesztéstől is függ. Ha nincs munkahely, elmennek a szakemberek.

Szakoktatás

Két és fél éve adták át a kaposvári Integrált Szakképző Központot. Több mint 300 diák gyakorlati helyét biztosítják itt azóta is. Így elkerülhető, hogy a megyében felesleges párhuzamos képzéseket indítsanak. Ettől a szakképzés színvonalának emelkedését várták a szakemberek.

Kaposváron az országos átlagnál jóval többen, minden harmadik nyolcadikos szakiskolában folytatja tanulmányait.

- Ennek is van árnyoldala, hogy ez a 30 százalék, aki szakiskolába jár, nagyon alacsony tudásszinttel érkezik a középiskolába - mondta Horváth Miklós, az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója.

Ráadásul, akik elvégzik, azok sem tudnak elhelyezkedni, tette hozzá. Sokan mennek külföldre dolgozni. Mint, ahogy a diplomások is. Pedig a Kaposvári Egyetemen versenyképes diplomát lehet szerezni, mondja a rektorhelyettes. Hozzátette: a kis campusnak van létjogosultsága, mivel itt gyakorlati oktatás folyik.

- Vannak olyan független rangsorok, ahol a Kaposvári Egyetem képzései az ország legjobbjai közé tartozik - fogalmazott dr. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A szakemberek a kaposvári városfejlesztési rendezvénysorozat keretein belül beszéltek az oktatás helyzetéről.

Címkék: szakoktatás, gazdaság